Dziś mamy 28 listopada 2023, wtorek, imieniny obchodzą:

29 września 2023

Przepis na królewskie leczo. Potrawa z sezonowych warzyw

fot. powierzone

fot. powierzone

Leczo to jedna z ulubionych potraw serwowanych #latem i wczesną jesienią. Podobnie jak w przypadku bigosu – ilu kucharzy, tyle jest wariantów jego wykonania. Poniżej przedstawiamy autorską wariację przepisu, w którym nie zabrakło ani sezonowych warzyw, ani wyśmienitych wędlin.

Danie pochodzi z Węgier i według oryginalnej receptury tworzone jest tylko z papryki, pomi-dorów, czosnku oraz cebuli. Węgierskie słowo „lescó” oznacza właśnie połączenie pomido-rów z papryką. Smaży się je na smalcu, ale ostrożnie, aby nie rozgotować i zachować mięsi-stość składników. Tak przygotowane stanowi dodatek do dań mięsnych. Polską wersję leczo przyrządza się trochę inaczej - ma ono najczęściej dodatek mięsa oraz cukinii. I chociaż ku-charze twierdzą, że w takiej wersji przypomina raczej francuskie ratatouille to i tak stało się jednym z najpopularniejszych polskich dań, szczególnie w okresie letnio-jesiennym.

– Przygotowując leczo mamy sporą dowolność, jeśli chodzi o wybór mięsa, które do niego dodamy – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Doskonale nada się zarówno kiełbasa, jak i boczek czy szynka. Wybierając nasz autorski dodatek warto jednak zwracać uwagę na jakość wędlin. Tylko te sprawdzone nadadzą naszemu posiłkowi doskonały smak i aromat.

Przepis na królewskie leczo

Składniki:

- 3 laski Kiełbasy wiejskiej z Wadowic Dobrowolscy

- 500 g Szynki z Wadowic Dobrowolscy

- 6 papryk

- 6 cukinii średniej wielkości

- 3 duże cebule

- 3 ząbki czosnku

- 2 papryczki chili

- 6 dużych pomidorów

- 3 łyżki suszonego majeranku

- 3 liście laurowe

- 4 ziarenka ziela angielskiego

- 4 łyżki sosu sojowego

- pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cukinie obieramy ze skórki (jeżeli cukinie są bardzo dojrzałe i mają duże pestki, to dodatkowo usuwamy gniazdo nasienne) i kroimy w grubszą kostkę. Podobnie ( z wyjątkiem obierania ze skórki) postępujemy z papry-kami. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w piórka, kiełbasę na plasterki, a szynkę w grubszą kostkę. Chili siekamy bardzo drobno, podobnie czosnek, który dodatkowo przed posieka-niem miażdżymy. Warzywa i wędliny przekładamy do osobnych misek.

Do dużego garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go, wrzucamy czosnek oraz chili i chwilę pod-smażamy (przez maks. 2 minuty) ciągle mieszając. Następnie dodajemy cebulę, którą pod-smażmy do zeszklenia. Dorzucamy kiełbasę i szynkę, podsmażamy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodajemy pomidory, paprykę oraz przyprawy (majeranek, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz). Minimalizujemy płomień, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy przez ok. 40 minut, co chwilę mieszając. Dodajemy cukinię i tym razem dusimy przez ok. 15 minut. Na koniec ściągamy pokrywkę i gotujemy na minimalnym ogniu przez ok. 5-10 minut, aby zredukować płyny.

Gotowe - można podawać na stół. Smacznego!

Materiał: Sylwia Makowska

Oceń artykuł: 11 12

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Budowa hal
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Szkolenia bhp wstępne
od 30PLN
Szkolenia bhp okresowe
od 70PLN
Fotokalendarze A3
35PLN
Sporządzanie listy płac
od 50PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
0

Karma dla zwierząt pod lupą kontrolerów. Nałożono 18 kar pieniężnych

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych# (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej karmy dla zwierząt domowych, która została przeprowadzona w II kwartale 2023 r.

(czytaj więcej)
0

Jesienne wyprawy kajakowe. "Przyroda jakby zaczarowana"

Złota jesień zagościła w pełni w naszym krajobrazie. Przyroda stała się jakby #zaczarowana. W świecie okrytym jesienną ciszą, nie słychać było zgiełku aktualnych ludzkich problemów pełnych tragedii i sensacji. Można było w pełni wypocząć i zrelaksować się płynąc kajakami po skąpanych złotem opadających liści rzekach i jeziorach.

(czytaj więcej)
0

Nasza psychika jest fundamentem naszego dobrostanu. Zadbaj o zdrowie

Dzisiaj chcemy poruszyć temat, który jest ważny# a równocześnie często zaniedbywany - zdrowie psychiczne. W dzisiejszym zabieganym i stresującym świecie, zapominamy o tym, że to nasza psychika jest fundamentem naszego dobrostanu. Możemy inwestować w karierę, osiągać sukcesy zawodowe i gromadzić bogactwo materialne, ale jeśli zaniedbamy zdrowie psychiczne, to wszystko traci na wartości.

(czytaj więcej)
0

Apel o rozwagę. Policjanci rozdawali kamizelki i elementy odblaskowe

Wczoraj nakielscy policjanci przyłączyli się do obchodów# Światowego Dnia Pamięci o Ofiarach Wypadków Drogowych. Mundurowi podczas prowadzonych kontroli apelowali do uczestników ruchu o rozsądek i rozwagę.

(czytaj więcej)