Marka „Polskie Przetwory” Krajowej Spółki Cukrowej wyróżniona nagrodą „100% Polski Produkt”

fot. pow.
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. otrzymała nagrodę „100% Polski Produkt” za markę „Polskie Przetwory”. Od teraz takie produkty marki jak keczupy, koncentraty pomidorowe czy soki produkowane przez Zakład KSC S.A. we Włocławku będą mogły być oznaczane logotypem „100% Polski Produkt”. Nagrodę dla marki „Polskie Przetwory” odebrał Radosław Zacharek, Dyrektor Zakładu KSC S.A. „Polskie Przetwory” z siedzibą we Włocławku.
W konkursie „100% Polski Produkt”, organizowanym przez redakcję tygodnika „Do Rzeczy”, nagradzane są najlepsze produkty lub usługi, do których wytworzenia użyto komponentów, technologii, know-how i kapitału polskiego. Konkurs skierowany jest do polskich firm, które z powodzeniem podnoszą wartość własnych marek i odnoszą sukcesy rynkowe w Polsce i za granicą. W tegorocznej edycji plebiscytu jedną z nagród otrzymała Krajowa Spółka Cukrowa S.A. za produkty marki „Polskie Przetwory”.
– Polscy konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na pochodzenie nabywanych produktów. Cieszy fakt, że taka postawa szczególnie widoczna jest w odniesieniu do dóbr wytwarzanych w rodzimym sektorze spożywczym. Tego typu decyzje zakupowe prowadzą nie tylko do nabywania wysokiej jakości lokalnych produktów, ale wspierają także krajową gospodarkę, w tym polskie przedsiębiorstwa i cały sektor rolny – mówi Radosław Zacharek, Dyrektor Zakładu KSC S.A. „Polskie Przetwory” – Jesteśmy dumni z otrzymanej nagrody. Każdego dnia dokładamy wszelkich starań, by dostarczać naszym odbiorcom najwyższej klasy produkty w każdym z segmentów działalności Krajowej Spółki Cukrowej – dodaje Dyrektor.
Produkty „Polskie Przetwory” wytwarzane są przez Zakład Krajowej Spółki Cukrowej S.A. „Polskie Przetwory” we Włocławku. Flagowym produktem marki „Polskie Przetwory” jest ketchup łagodny i pikantny. Jego receptura, inspirowana tradycyjnymi przepisami, została specjalnie dostosowana do preferencji smakowych Polaków. Zakład we Włocławku wytwarza również koncentraty i soki pomidorowe, sosy pomidorowe do makaronów i ryżu, jabłka prażone czy marmolady. Dostawcami owoców i warzyw do zakładu we Włocławku są w znaczącej większości okoliczni plantatorzy z Kujaw. Produkty oznaczane logotypem „Polskie Przetwory” doceniane są przez niezależnych ekspertów, marka posiada już m.in. certyfikat „Produkt Polski”.
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. z siedzibą w Toruniu powstała w 2002 roku w wyniku konsolidacji trzech polskich spółek cukrowych Skarbu Państwa. KSC jest obecnie największym w Polsce oraz liczącym się producentem cukru buraczanego w Europie. W roku obrotowym 2018/2019 udział Krajowej Spółki Cukrowej S.A. w polskim rynku cukru wynosił ok. 40%. Odbiorcami produktów spółki sprzedawanych pod marką „Polski Cukier" są zarówno firmy polskie, jak i koncerny międzynarodowe. W skład koncernu wchodzą oddziały: 7 cukrowni (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice), Terminal Cukrowy w Gdańsku, Zakład „Polskie Przetwory” we Włocławku oraz kilka produkcyjnych spółek zależnych, m.in.: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie „Młyny Stoisław”, Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego „Trzemeszno”, Fabryka Cukierków „Pszczółka”.
Materiał Partnera
Czytaj również
- Twoja przyszłość zaczyna się od decyzji…
- Dlaczego korki lepiej sprawdzają się na boisku od zwykłych butów?
- Niepłodność – przyczyny, diagnostyka i dostępne formy leczenia
- Rola świadectwa energetycznego w ekologicznych inwestycjach
- Prywatność i bezpieczeństwo danych w motoryzacji – co musisz wiedzieć?
Jak zachować się podczas burzy? Skorzystaj z poradnika

O burzy mówimy wtedy, gdy następuje jedno lub kilka ...
(czytaj więcej)Dzień Wolności i Praw Obywatelskich. Pierwsze częściowo wolne wybory

Dziś obchodzimy Dzień Wolności i Praw Obywatelskich.
(czytaj więcej)Projekt deregulacyjny. Ochrona przed kradzieżą danych osobowych

3 czerwca 2026 r. Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy ...
(czytaj więcej)Klęska komuny i triumf "Solidarności". Polacy tłumnie ruszyli do urn

Polacy tłumnie ruszyli do urn wyborczych...
(czytaj więcej)