Dziś mamy 13 czerwca 2025, piątek, imieniny obchodzą:

14 czerwca 2023

Podpisano umowę. Odnowa nawierzchni na odcinku Mrocza-Prosperowo

fot. UMiG Mrocza

fot. UMiG Mrocza

14 czerwca 2023 roku w Bladowie miało miejsce uroczyste podpisanie umowy z# Wykonawcą robót budowlanych dla zadania pn. "Odnowa nawierzchni DW nr 243 na odc. Mrocza-Prosperowo od km 0+125 do km 4+320, dł. 4,195 km, etap I od km 0+850 do km 2+850, dł. 2,000 km”.

Urząd Miasta i Gminy Mrocza reprezentował w tym dniu Waldemar Chudzik - Kierownik Referatu Rolnictwa, Gospodarki Nieruchomościami i Ochrony Środowiska.

Wykonawcą przedmiotowej inwestycji została firma REDON Nakło Sp. z o.o.. Termin realizacji przedmiotu umowy to 3 miesiące, a wartość brutto zadania wynosi 4 843 764,10 zł.

W zakres niniejszego zadania wchodzą w szczególności następujące elementy robót:
1) roboty przygotowawcze,
2) roboty rozbiórkowe,
3) odnowa nawierzchni jezdni drogi,
4) odtworzenie poboczy drogi,
5) odtworzenie rowów przydrożnych,
6) odnowę istniejących dróg – skrzyżowania
7) remont istniejących zjazdów do przyległych nieruchomości,
8) remont 2 peronów,
9) remont chodników,
10) remont przepustów,
11) demontaż starych i montaż nowych barier sprężystych,
12) odtworzenie oznakowania poziomego,
13) wymiana oznakowania pionowego i słupków prowadzących (uchylnych),
14) remont głęboki poprzez wymianę konstrukcji nawierzchni drogi.

Na pytanie skierowane przez Kierownika Referatu Rolnictwa, Gospodarki Nieruchomościami i Ochrony Środowiska - Waldemara Chudzika dotyczące realizacji kolejnego etapu zadania, Wicemarszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego – Zbigniew Sosnowski oznajmił, że przetarg na drugi etap przebudowy drogi wojewódzkiej nr 243 na terenie Gminy Mrocza ogłoszony zostanie jeszcze w tym roku.

Materiał: Joanna Murawiec / UMiG Mrocza

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 2 9

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.

(czytaj więcej)
0

Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.

(czytaj więcej)
0

Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.

(czytaj więcej)