Pielgrzymka do Włoch. Wyruszyło blisko 150 osób

fot. Marcin Jarzembowski
„Jako pielgrzymi nadziei jesteśmy zaproszeni #do tego, by być solą ziemi, nadając jej smaku poprzez świadectwo wiary” – mówił w kaplicy Portu Lotniczego Poznań-Ławica im. Henryka Wieniawskiego, bp Krzysztof Włodarczyk.
Około 150 osób, pod przewodnictwem biskupa bydgoskiego, wyruszyło na pielgrzymkę do Włoch, jaką zorganizowano w Roku Świętym. – Nie możemy tego skarbu wiary chować tylko dla siebie, ale się nim dzielić. By inni, patrząc na nas, widzieli, jaki jest kierunek życia. Jednak, by tak było, sami musimy być najpierw wiarygodni – powiedział bp Krzysztof Włodarczyk.
Dla pielgrzymów przygotowano trzy warianty – dwa autokarowe i jeden samolotowy. „Wszystko mogę w Tym, który mnie umacnia” – te słowa św. Pawła bp Włodarczyk wypowiedział przy grobie Apostoła Narodów w Bazylice św. Pawła za Murami. – Dobrze, że jesteśmy tutaj i przez jego wstawiennictwo prosimy we wszystkich intencjach diecezji bydgoskiej, zwłaszcza tych ewangelizacyjnych. To wielki święty, który pokazuje, że wciąż trzeba głosić Dobrą Nowinę, wzywać do nawrócenia i być apostołem – powiedział bp Krzysztof Włodarczyk.
Zwieńczeniem pierwszego dnia dla uczestników grupy samolotowej było nawiedzenie Opactwa Trzy Fontanny w Rzymie, w którym, wg tradycji, głowa św. Pawła, po odcięciu, trzy razy uderzyła w ziemię. Następnie wypłynęły z niej trzy źródła.
Materiał: Marcin Jarzembowski / Diecezja Bydgoska
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria













































Czytaj również
- Obchody Światowego Dnia Krwiodawcy. Wręczono odznaczenia
- Mobilne opaski ratunkowe dla stulatków. Program teleopieki domowej
- Wstrzymanie lub wycofanie leku z obrotu. Oba pojęcia często mylone
- Wpływają wnioski o rentę wdowią. Ile osób w regionie stara się o świadczenie?
- Pieniądze już trafiają na konta rodziców. Nowy okres świadczeniowy
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.
(czytaj więcej)Dziś piątek trzynastego. Skąd pochodzi przesąd o pechowym dniu?

Dzisiaj przypada piątek trzynastego. Osoby przesądne w wielu krajach# uznają ten dzień za pechowy.
(czytaj więcej)Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.
(czytaj więcej)