Dziś mamy 6 grudnia 2020, niedziela, imieniny obchodzą:

Ciekawostki

05 grudnia 2020 0

Zimowa dieta też może być pełna warzyw. Sezon na jarmuż i brukselkę

Wiosenne i letnie miesiące rozpieszczają nas ogromem świeżych warzyw i owoców. #Chrupiący szczypiorek, wyrazista rzodkiewka, wykwintne szparagi, pachnące słońcem pomidory i ogórki… Wymieniać można długo! Nie oznacza to jednak, że zimą jesteśmy skazani wyłącznie na mrożonki i przetwory, które udało się zrobić w sezonie wakacyjnym. Istnieją warzywa, które właśnie o tej porze roku smakują i prezentują się na talerzach najlepiej. Najwyższa pora docenić smak i wszechstronność jarmużu oraz brukselki.

(czytaj więcej)
13 listopada 2020 0

e-Senior, czyli pomału do celu. Wystarczy przełamać opór

Już jutro, 14 listopada Ogólnopolski Dzień Seniora. W tym roku prezent może być# tylko jeden – pomóc możliwie najbezpieczniej przetrwać ten trudny dla wszystkich czas. I tu zjawiamy się my ze sporą dawką internetowej wiedzy.

(czytaj więcej)
13 listopada 2020 0

Jak dbać o formę w okresie jesienno-zimowym? Patenty dla ciała i ducha

Jesień i zima to zawsze czas, gdy częściej dopadają nas infekcje, a niekorzystna aura #wpływa na obniżenie humoru. W tym roku jednak mamy do czynienia z sytuacją ekstremalną. Panująca pandemia nie tylko zagraża naszemu zdrowiu, ale też wielu osobom spędza sen z powiek.

(czytaj więcej)
07 listopada 2020 0

Dania jednogarnkowe. Doskonałe na jesienne dni

Dni robią się coraz krótsze i chłodniejsze. Letnie ubrania zamieniamy na #płaszcze, kurtki, szaliki i czapki. Zielone krajobrazy ustępują widokom zmieniających barwę i opadających na ziemię liści. Nie ma żadnych wątpliwości – nadeszła jesień! Dla wielu osób jest to przygnębiający czas pożegnania z latem i przygotowania się na zimowe trudy. Zaliczacie się do tego grona? Nie warto popadać w melancholię. Najwyższa pora rozgrzać piekarniki oraz patelnie! Przygotowaliśmy smakowite przepisy na dania jednogarnkowe, które skutecznie podniosą temperaturę nawet w najzimniejsze wieczory. Z brzuchem pełnym pyszności dużo łatwiej będzie przetrwać jesienną słotę.

(czytaj więcej)
03 listopada 2020 0

Rozgrzewająca kuchnia, czyli do czego dodać wędzoną paprykę

Według znanej piosenki: mimozami jesień się zaczyna… Dla nas ta niezwykle kolorowa pora #roku zaczyna się od istotnych zmian w jadłospisie. Zamiast sałatek, warzywnych past, owocowych ciast i deserów lodowych, dużo chętniej stawiamy na konkretniejsze i rozgrzewające specjały. Niech w kuchennych zapasach nie zabraknie wędzonej papryki, która nadaje potrawom głębokiego smaku i cudownego aromatu. Jak ją stosować i na jakie dania warto postawić, gdy potrzeba smakowitej rozgrzewki? Chętnie podzielimy się naszymi sprawdzonymi sposobami na podniesienie temperatury w kuchennym zaciszu.

(czytaj więcej)
22 września 2020 0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
15 września 2020 0

Jakie są najpopularniejsze imiona? Najnowsze zestawienie

Mamy zmianę na pozycji lidera, a dokładnie# liderki, wśród najpopularniejszych imion nadawanych dziewczynkom! W męskiej kategorii zmian brak. Sprawdźcie, jakie imiona – w pierwszym półroczu tego roku – rodzice nadawali swoim dzieciom najczęściej.

(czytaj więcej)
26 czerwca 2020 1

Postaw na grafit. Ciesz się komfortem domu niezależnie od pory roku

Eksperci są zgodni, że jedną z najbardziej opłacalnych inwestycji budowlanych#, która szybko się zwróci, jest termomodernizacja, a okres wakacyjny to świetny moment na jej przeprowadzenie.

(czytaj więcej)
22 czerwca 2020 1

Tężec - śmiertelne zagrożenie, które czyha… w ogrodzie

Tężec jest jedną z najgroźniejszych chorób zakaźnych - w 1990 roku zmarło na niego #ponad 314 000 ludzi. Od tego czasu liczba zgonów spadła aż o 88%. Mimo tego, ryzyko zachorowania wciąż istnieje i dotyczy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Tężcem możemy zarazić się przez cały rok, jednak to w sezonie wiosenno – wakacyjnym odnotowuje się najwięcej przypadków. Szczególnie narażeni na zachorowanie są m.in. amatorzy prac ogrodniczych, działkowcy, rolnicy i pracownicy leśni. Na szczęście istnieje bezpieczna i skuteczna profilaktyka: szczepionka.

(czytaj więcej)
17 czerwca 2020 0

Przysmak z Japonii ma jutro swoje święto. Sprawdź przepisy na dania z sushi

Już jutro Międzynarodowy Dzień Sushi! Z tej okazji prezentujemy przepis na trzy #rodzaje sushi.

(czytaj więcej)
10 czerwca 2020 0

Aromatyczna, lekka i bardzo zdrowa. Sprawdź przepis na letnią zupę

Zamieszczamy przepis na letnią zupę z kalafiorem, cukinią i marchewką oraz ryżem #białym Britta. To idealna propozycja na długi weekend. Aromatyczna, lekka i bardzo zdrowa! Pozwoli cieszyć się wolnym czasem i odpocząć od codziennych zmartwień.

(czytaj więcej)
22 maja 2020 4

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
14 maja 2020 1

Posiłki w diecie bezglutenowej. Co można jeść, a czego trzeba unikać?

Osoby uczulone lub nietolerujące glutenu, a także chorujące na celiakię zmagają się #z trudnościami w przygotowywaniu posiłków, które będą dla nich bezpieczne. W ich codziennej diecie wiele produktów jest zabronionych, a nawet ich znikoma ilość w posiłku może poważnie zaszkodzić. Co można jeść, a czego bezwzględnie trzeba unikać w diecie bezglutenowej?

(czytaj więcej)
03 maja 2020 0

Sezon grillowy czas zacząć. Mamy dla Was kilka niebanalnych przepisów

Można lubić eleganckie restauracje, których wystrój potrafi zachwycić, a posiłek wymaga #założenia strojów wieczorowych. Można też kolekcjonować ozdobną porcelanę i kompletować zastawy, które są wyciągane z kredensu tylko na specjalne okazje. Gdy jednak zaczyna robić się ciepło, najbardziej kuszące wydaje się przygotowywanie grillowanych przekąsek na ruszcie. Do wyboru mamy zarówno grill klasyczny, jak i ten elektryczny. Nic tak nie zaostrza apetytu, jak świeże powietrze – nawet to w przydomowym ogródku!

(czytaj więcej)
08 kwietnia 2020 5

Pandemie na przestrzeni wieków . O chorobach, których już nie pamiętamy

W marcu Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła pandemię wirusa SARS-CoV-2. Dla #współczesnego społeczeństwa to nowa sytuacja, jednak ludzie na przestrzeni wieków znacznie częściej doświadczali plagi chorób zakaźnych. Ratunek niósł postęp medycyny - w szczególności rozwój wakcynologii. Dziś znów czekamy na szczepionkę, dzięki której uda się opanować pandemię.

(czytaj więcej)
25 marca 2020 0

Chodź, pomaluj swój świat… na zielono. Apetyczne przepisy na Dzień Szpinaku

Świętować można z różnych okazji. Boże Narodzenie jednoznacznie kojarzy się z #czerwonym barszczem i zupą grzybową, a Wielkanoc to świetny pretekst do zajadania się żurem i jajkami na tysiąc sposobów. Kalendarz jest jednak wypełniony wieloma innymi, smakowitymi datami. Wiedzieliście, że 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku? Najwyższa pora dać temu liściastemu specjałowi zielone światło w kuchni!

(czytaj więcej)
20 marca 2020 0

Komiksy, które uczą i przybliżają wyjątkowe postacie

Bydgoszczanin, który złamał kod Enigmy, kapelan „Solidarności” czy gwiazda polskiego kina międzywojennego# to tylko niektórzy bohaterowie komiksów przygotowanych na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego.

(czytaj więcej)
19 marca 2020 1

Ciekawostki, kolorowanki i układanki. Propozycja dla dzieci i młodzieży

Wirtualna wycieczka po kujawsko-pomorskich parkach krajobrazowych, podróż po #regionie śladem Fryderyka Chopina, ciekawostki o zabytkach i atrakcjach turystycznych, a także quizy, kolorowanki i układanki – nauka poprzez zabawę to nasza propozycja dla dzieci i młodzieży szkolnej pozostających w domach ze względu na epidemię. Gry edukacyjne udostępniamy na stronie internetowej gry.kujawsko-pomorskie.pl

(czytaj więcej)
0

Zimowa dieta też może być pełna warzyw. Sezon na jarmuż i brukselkę

Wiosenne i letnie miesiące rozpieszczają nas ogromem świeżych warzyw i owoców. #Chrupiący szczypiorek, wyrazista rzodkiewka, wykwintne szparagi, pachnące słońcem pomidory i ogórki… Wymieniać można długo! Nie oznacza to jednak, że zimą jesteśmy skazani wyłącznie na mrożonki i przetwory, które udało się zrobić w sezonie wakacyjnym. Istnieją warzywa, które właśnie o tej porze roku smakują i prezentują się na talerzach najlepiej. Najwyższa pora docenić smak i wszechstronność jarmużu oraz brukselki.

(czytaj więcej)
0

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto je jeść?

Aż 83 proc. Polaków zaczyna dzień od śniadania: 75% na pierwszy posiłek w ciągu #dnia wybiera kanapki. Jak przygotować pełnowartościowe śniadanie i dlaczego ten posiłek jest tak ważny dla naszego zdrowia?

(czytaj więcej)
0

Nowoczesne technologie w służbie czystości. Precz z zarazkami w łazience!

Szeroko rozumiana czystość jest dziś ważniejsza niż kiedykolwiek. Podwójnie zwracamy #uwagę na to, by wszystko co nas otacza było dla nas bezpieczne. Bezpieczeństwo w łazience to systematyczne pozbywanie się z niej wszelkich zarazków, bakterii, drobnoustrojów i grzybów. Na pomoc w codziennych obowiązkach przychodzą producenci, którzy poprzez stosowanie w swoich produktach nowoczesnej technologii sprawiają, że sprzątanie łazienki jest łatwe, szybkie i nie wymaga stosowanie silnych detergentów. Korzystajmy z dobrodziejstw technologicznych - dla naszego zdrowia.

(czytaj więcej)
0

Polacy unikają regularnych wizyt u stomatologa. Strach przed bólem

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez SW Research na zlecenie #Grupy LUX MED, jedynie 39 proc. Polaków między 25. a 60. r.ż. deklaruje wizyty u stomatologa przynajmniej raz na pół roku. Zlekceważony problem stomatologiczny, może prowadzić do poważnych chorób nie tylko zębów i jamy ustnej, ale także całego organizmu. Bakterie wywołujące stany zapalne mogą przedostawać się do innych narządów i przyczyniać się nawet do udarów mózgu czy zawałów.

(czytaj więcej)