Uwaga, jajka z Salmonellą. Zalecenia dla konsumentów

fot. freepik
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności#: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w treści jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M
Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 12.08.2025
Kod na skorupce: 1PL30031310
Producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o przedmiotowej sprawie wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Rozpoczyna się sezon na jeżyny. Duża zawartość antyoksydantów

Rozpoczyna się sezon na jeżyny – jedne z najzdrowszych# owoców późnego lata, które warto włączyć do codziennej diety.
(czytaj więcej)Jak zapobiegać cukrzycy? Może zachorować każdy, bez względu na wiek

Cukrzyca nie jest chorobą zakaźną, lecz bywa nazywana# epidemią XXI wieku. To jedna z najczęstszych chorób cywilizacyjnych.
(czytaj więcej)"Ziemia zapadła się". Dziś rocznica pamiętnej katastrofy

Na początku sierpnia 1977 r. w #kopalni soli w Wapnie niedaleko Wągrowca doszło do katastrofy w wyniku zalania kopalni przez wody podskórne. Nikt z przebywających wówczas w pracy górników nie zginął, ale doszło do kilku poważnych zapadnięć gruntu w okolicy, w wyniku czego część mieszkańców została ewakuowana.
(czytaj więcej)Budowa drogi ekspresowej S10. Jak postępują prace?

Choć tegoroczne lato nie należy do najładniejszych#, to z perspektywy drogowców pozostaje najbardziej intensywnym czasem pod względem postępów w realizowanych pracach. W stosunku do wiosny powiększeniu uległ plac budowy przyszłej drogi ekspresowej S10, który teraz obejmuje już niemal 39 km. Przyjrzyjmy się temu z bliska.
(czytaj więcej)
Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad
Teddy, w dniu 05-08-2025 17:33:26 napisał:
odpowiedz
Ewa, w dniu 05-08-2025 18:08:04 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!