Dziś mamy 8 czerwca 2025, niedziela, imieniny obchodzą:

07 czerwca 2025

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

fot. freepik

fot. freepik

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

Co kryje się w tych liściach? – Witaminy i składniki odżywcze

Szpinak to skarbnica witamin i minerałów. Już w jednej garści znajdziesz m.in.:

- Witaminę A – ważną dla wzroku i odporności

- Witaminę C – wspiera układ odpornościowy i pomaga przyswajać żelazo

- Witaminę K – niezbędną dla zdrowych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi

- Kwas foliowy (witamina B9) – szczególnie ważny dla kobiet w ciąży

- Żelazo – wspiera produkcję czerwonych krwinek (choć roślinne żelazo przyswaja się gorzej niż to z mięsa, dlatego warto je łączyć z witaminą C)

A do tego: wapń, magnez, potas, luteinę i błonnik. Szpinak jest niskokaloryczny (ok. 23 kcal/100 g) i bogaty w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Właściwości zdrowotne szpinaku

- Wzmacnia odporność

- Poprawia kondycję skóry i włosów

- Wspiera pracę serca i układ krążenia

- Reguluje trawienie

- Chroni oczy (dzięki luteinie i zeaksantynie)

- Pomaga w detoksykacji organizmu

Regularne spożywanie szpinaku to świetny sposób na poprawę samopoczucia, koncentracji i kondycji fizycznej. Idealnie sprawdza się w dietach redukcyjnych i oczyszczających.

Jak jeść szpinak? Pomysły z sezonowej kuchni

- Na surowo – młode liście do sałatek z fetą, truskawkami, orzechami

- Na ciepło – duszony z czosnkiem, jako farsz do naleśników, pierogów, tart

- W zupach, makaronach, koktajlach – dodaje smaku, koloru i mocy!

Warto jednak pamiętać, że szpinak zawiera szczawiany, które w dużych ilościach mogą utrudniać wchłanianie wapnia – dlatego nie zaleca się przesadzać z jego ilością u osób z problemami nerkowymi.

Podsumowując:

Sezonowy szpinak to tani, dostępny i niezwykle zdrowy produkt, który warto mieć w kuchni – nie tylko wiosną. Jedz na zdrowie i korzystaj z darów natury, póki są świeże!

Oceń artykuł: 3 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • -3 (3)

    Roman , w dniu 07-06-2025 17:53:32 napisał:

    Pozdrawiam serdecznie najbardziej krzykliwą kobietę z ulicy dworcowej w Nakle która zaczepia ludzi i prosi o pieniądze na chude piwo.Mieszkańcy jak tam możecie spać Policja oraz MOPS nie mogą z tą alkoholiczką zrobić porządku Jeżeli jest chora to na przymusowe leczenie na odział zamknięty

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
KOBIZE
500PLN
Budowa magazynów
Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Zielone Świątki. Niedziela Zesłania Ducha Świętego

Dzisiaj Zielone Świątki. Kościół katolicki obchodzi #Niedzielę Zesłania Ducha Świętego.

(czytaj więcej)
0

Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Każdy jest odpowiedzialny

7 czerwca kolejny już raz obchodziliśmy #Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Hasło tegorocznych obchodów, „Nauka w działaniu”, podkreśla ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic.

(czytaj więcej)