Dziś mamy 12 czerwca 2025, czwartek, imieniny obchodzą:
11 czerwca 2025
Przedszkolaki na leśnym szlaku. Wspólne odkrywanie tajemnic
fot. SP Witosław
We wtorek, 10 czerwca przedszkolna grupa# ze Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Witosławiu wybrała się na wyjątkową wycieczkę do Nadleśnictwa Runowo!
Dzieci miały okazję poznać tajemnice lasu, zobaczyć z bliska pracę leśnika oraz dowiedzieć się, jak dbać o przyrodę i jej mieszkańców
W trakcie spaceru po lesie przedszkolaki uczyły się rozpoznawać drzewa, tropić ślady zwierząt i wsłuchiwać się w dźwięki natury. Nie zabrakło też czasu na zabawy na świeżym powietrzu i wspólne piknikowanie.
To była niezapomniana przygoda – pełna uśmiechów, odkryć i kontaktu z naturą.
Materiał: Anna Nowakowska / Szkoła Podstawowa im. Adama Mickiewicza w Witosławiu
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.