Dziś mamy 12 czerwca 2025, czwartek, imieniny obchodzą:

29 maja 2025

Kontrole upraw na obecność GMO. Co wykazały badania?

fot. PIORiN

fot. PIORiN

Podjęte czynności dotyczące upraw GMO# były realizowane poprzez kontrole materiału siewnego znajdującego się w obrocie oraz plantacji nasiennych i produkcyjnych: kukurydzy, rzepaku jarego i ozimego oraz soi.

Nieodłącznym elementem działań kontrolnych jest pobieranie prób. Pobrane próby materiału siewnego (nasiona) oraz materiału roślinnego (liście) były poddawane analizie w Laboratorium Badania GMO Centralnego Laboratorium w Toruniu. Ogółem, w roku 2024 przeprowadzono 2 584 kontrole upraw pod kątem obecności GMO.

Materiał siewny (obrót)

Skontrolowano 483 partie materiału siewnego znajdującego się w obrocie, w tym:

• kukurydzy - 306 prób

• rzepaku - 143 próby

• soi - 34 próby

Plantacje nasienne

Przeprowadzono 568 kontroli plantacji nasiennych kukurydzy, rzepaku i soi, zgłoszonych do oceny. Łącznie zweryfikowana powierzchnia plantacji nasiennych wyniosła 5 478,87 ha. Dla poszczególnych gatunków były to liczby:

• kukurydza - 390 plantacji (4 035,59 ha)

• rzepak - 24 plantacje (268,26 ha)

• soja - 154 plantacje (1 175,02 ha)

Plantacje produkcyjne

Zweryfikowano 1 533 plantacji produkcyjnych na powierzchni 7 769,86 ha. Dla poszczególnych gatunków były to liczby:

• kukurydza - 1 074 plantacje (5 064,46 ha)

• rzepak - 419 plantacji (2 535,32 ha)

• soja - 40 plantacji (170,08 ha)

Wykresy 1-3 ilustrują liczbę kontroli upraw przeprowadzonych w poszczególnych województwach, z podziałem na ustalone gatunki roślin.

Od maja 2024 roku kontrole upraw wspierane są nowym narzędziem informatycznym. Dane o pobranych próbach wprowadzane są do aplikacji dla próbobiorców materiałów pod kątem GMO. Narzędzie to ułatwia oraz usprawnia prace zarówno inspektorów w terenie, jak i pracowników laboratorium. Zapewnia także szybszy proces dokumentowania podjętych i przeprowadzonych czynności kontrolnych.

Wyniki potwierdziły, że w Polsce nie uprawia się roślin zmodyfikowanych genetycznie.

Źródło: Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Oceń artykuł: 4 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    K.N od kawalerki , w dniu 29-05-2025 22:09:40 napisał:

    Wygląda jak by pani w domu pierogi lepiła. Wszędzie propaganda.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Balustrady Bramy Ogrodzenia
KOBIZE
500PLN
Ewidencja odpadów BDO (pakiet mini)
2400 zł / rokPLN
Korzystanie ze środowiska
500PLN
Rejestracja BDO
500PLN
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Audyt środowiskowy
3000PLN
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.

(czytaj więcej)
0

Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.

(czytaj więcej)
0

Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.

(czytaj więcej)