Prosty sposób na pyszny i treściwy obiad. Zupa chrzanowa

fot. pow.
Zimą szczególnie cenimy sycące, aromatyczne potrawy,# które rozgrzewają i dodają energii. Gorące zupy to doskonały wybór na chłodne dni – otulają ciepłem i pozwalają cieszyć się różnorodnością kulinarnych doznań. Odpowiednio dobrane składniki oraz nieoczywiste połączenia nadają im wyrazistości, czyniąc je nieodłącznym elementem zimowego menu.
Smaczny comfort food
Dobrze przyrządzona zupa nie tylko syci, ale także poprawia nastrój. Aksamitne kremy warzywne, esencjonalne wywary czy pikantne warianty klasycznych przepisów, to doskonałe propozycje na mroźny czas. Wśród nich wyróżnia się zupa chrzanowa – aromatyczna i intensywna, z mocną, pikantną nutą. Jej charakter podkreśla Chrzan Luksusowy od WSP „Społem”, zawierający 70% korzenia chrzanu, który nadaje jej wyrazistego smaku i przyjemnej ostrości, sprawiając, że doskonale rozgrzewa oraz pobudza zmysły.
Składniki:
• 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
• 3 ziemniaki
• 1 marchewka
• 1 cebula
• 2 łyżki Chrzanu Luksusowego WSP „Społem”
• 150 ml śmietanki 18%
• 1 łyżka masła
• sól, pieprz do smaku
• majeranek i szczypta gałki muszkatołowej
• jajka na twardo i szczypiorek do podania
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Zalej bulionem i gotuj aż warzywa zmiękną. Dodaj Chrzan Luksusowy WSP „Społem”, który nada zupie intensywny, wyrazisty charakter. Wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuj jeszcze kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły.
Zupa chrzanowa najlepiej smakuje podana z jajkiem na twardo, chrupiącymi grzankami lub aromatycznym boczkiem. Można ją również wzbogacić odrobiną świeżo startego chrzanu, posiekaną natką pietruszki czy szczypiorku. To propozycja, która świetnie sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, ale i elegancka kolacja.
Po więcej kulinarnych inspiracji warto zajrzeć na stronę WSP „Społem”: www.wspspolem.com.pl.
Materiał: Ewa Kawiecka
Czytaj również
Dodaj komentarz
Koleją do Ciechocinka. Połączenie jeszcze w tym roku

W obecności wicemarszałek Anety Jędrzejewskiej 21 marca zostanie # podpisania umowa między spółką PKP Polskie Linie Kolejowe a wykonawcą inwestycji na modernizację siedmiokilometrowego odcinka linii kolejowej z Aleksandrowa Kujawskiego do Ciechocinka.
(czytaj więcej)Coraz mniej umów o dzieło. Ich liczba spada z roku na rok

W 2024 roku do ZUS wpłynęło # 1,1 mln formularzy RUD, w których zgłoszono blisko 1,4 mln umów o dzieło. To najmniejsza liczba formularzy oraz umów o dzieło zgłoszonych do ZUS-u od momentu wprowadzenia rejestru umów o dzieło. W województwie kujawsko-pomorskim złożono ponad 23,1 tys. formularzy RUD, dotyczących 24,5 tys. umów o dzieło.
(czytaj więcej)100 lat działalności RDLP w Toruniu. Świętowano jubileusz

1 lutego 2025 roku minęło równo 100 lat od powstania # Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu. To niezwykły jubileusz, który zgromadził licznych gości – przedstawicieli władz, instytucji, leśników oraz wszystkich, którym bliska jest idea ochrony i zrównoważonego gospodarowania lasami
(czytaj więcej)Spotkanie poświęcone weteranom. Ich doświadczenie jest nieocenione

W 8 K-PBOT odbyło się dwudniowe spotkanie poświęcone# weteranom misji poza granicami państwa. Brygada wyróżnia się liczbą weteranów – służy w niej ponad 80 osób, z których wiele brało udział w misjach kilkukrotnie, nawet ponad pięć razy. Wśród nich znajduje się również weteran poszkodowany na misji w Afganistanie.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!