Dziś mamy 26 listopada 2014, środa, imieniny obchodzą:
21 lutego 2014
Stanowisko Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej

Źle na rynku trzody chlewnej

W związku z wprowadzeniem rosyjskiego embarga na import wieprzowiny, po wykryciu na terytorium Litwy i Polski przypadku AST, nastąpiło dramatyczne pogorszenie sytuacji na rynku trzody chlewnej.

Z rozeznania Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej w terenie wynika, że cena trzody w skupie na obszarze naszego województwa wynosi obecnie średnio 3,60-4,00 zł za 1 kg wagi żywej. Dane te pochodzą z naszych notowań na dzień 20 lutego br. Przewidujemy dalszy spadek cen.

Producenci trzody chlewnej tracą w tych warunkach cenowych około 120-150 zł na 1 jednym tuczniku, czyli tyle muszą dołożyć do swojej produkcji.

Należy podkreślić, że w regionie naszym chów trzody chlewnej jest dominującym kierunkiem produkcji.

Problem nieopłacalności produkcji trzody chlewnej dotyka więc znaczną część gospodarujących na naszym terenie rolników. Uwarunkowania te sprawiły, że sektor produkcji trzody chlewnej stał się dla Pomorza i Kujaw „sektorem wrażliwym”.

Zarówno producentom świń , jak i całej branży mięsnej powinno zależeć na stabilizacji cen skupu. Tylko w takich warunkach można cokolwiek racjonalnie zaplanować. Jeśli rynek mięsa podlegać będzie ciągłym wahaniom, doprowadzić to może do upadku wielu gospodarstw produkujących trzodę chlewną oraz zakładów przetwórstwa mięsnego. Zagrożony jest również polski eksport wieprzowiny, którego wartość w roku 2013 wyceniono na 4 mld złotych.

Wobec zaistniałej sytuacji wnioskujemy do wszystkich decydentów o niezwłoczne podjęcie wszelkich możliwych działań mających na celu ustabilizowanie sytuacji na rynku trzody chlewnej. W szczególności chodzi o realizację unijnej polityki na rynku wieprzowiny realizowanej w ramach instrumentów Wspólnej Polityki Rolnej (WPR). Zasady organizacji tego rynku reguluje rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych.

W ramach wspólnej polityki realizowane mogą być dopłaty do eksportu przetworów wieprzowych i nieprzetworzonego mięsa wieprzowego oraz dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Ponadto wnioskujemy o uruchomienie nadzwyczajnych środków wsparcia w sytuacji wystąpienia zakłóceń na rynku, wywołanych rozprzestrzenianiem się chorób zwierzęcych. Decyzje o uruchomieniu poszczególnych instrumentów wsparcia podejmuje Komisja Europejska, po zasięgnięciu opinii Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny, w którego posiedzeniach biorą udział przedstawiciele Komisji i krajów członkowskich.

Z uwagi na objęcie rynku wieprzowiny regulacjami wspólnotowymi, Polska, podobnie jak i inne kraje członkowskie UE, nie ma możliwości samodzielnego podejmowania działań interwencyjnych na rynku wieprzowiny. W związku z powyższym apelujemy o uruchomienie na forum Unii Europejskiej wszystkich dostępnych działań interwencyjnych na rynku wieprzowiny w celu stabilizacji tego sektora.

Informacje o trudnej sytuacji na polskim rynku trzody chlewnej i wnioskowane instrumenty wsparcia winny być na bieżąco monitorowane i przedstawiane Komitetowi Zarządzającemu ds. Wieprzowiny w Brukseli. Liczymy w tym względzie również na zaangażowanie i pomoc polskich europarlamentarzystów.

Także na szczeblu krajowym powinny pilnie zostać podjęte działania międzyresortowe mające na celu uruchomienie przez Agencję Rezerw Materiałowych (ARM) zakupu półtusz wieprzowych, które będą stanowić rezerwę państwową gospodarczą. Produkcji zwierzęcej nie da się zatrzymać z dnia na dzień, gdyż jest to produkcja w toku. Nadwyżka wieprzowiny powinna zostać obecnie zagospodarowana, by w ten sposób zniwelować ewidentne straty hodowców.

W naszej opinii należałoby również wprowadzić zwiększony odstrzał dzików w pasie strefy przygranicznej, co znacznie usprawniłoby prowadzony monitoring. Redukcję stada dzików wprowadziła już strona białoruska, a rozważają ją także służby niemieckie.

Ponadto apelujemy do Rządu RP i Parlamentarzystów, aby wsparli Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w działaniach na szczeblu europejskim i krajowym. Powinno w tej sprawie dojść do wspólnego spotkania wszystkich ministrów rolnictwa krajów członkowskich UE pod przewodnictwem komisarza ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich w Komisji Europejskiej Daciana Cioloșa.

Decyzje powinny zapadać kolegialnie, a pomocą winna służyć także polska i unijna dyplomacja, gdyż sprawa jest poważna, a skutki kryzysu na rynku wieprzowiny mogą być długotrwałe i trudne do oszacowania ze względów ekonomicznych i społecznych.

materiał: Prezes Kujawsko-Pomorskiej Izby

Oceń artykuł: 30 19

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 3 (5)

    Rolnik, jak żyć, w dniu 21-02-2014 22:38:58 napisał:

    Przykro mi że mieszkam w takim kraju gdzie rolnik jest traktowany podle i nic z tym nie może zrobić.

    odpowiedz

    • 0 (2)

    CHŁOP POTĘGĄ był i BASTA..., w dniu 22-02-2014 09:42:06 napisał:

    Za komunę nie mieliście dopłat , i 10-cio hektarowy rolniki wyżywił całą rodzinę.No cóż choćby w gminie Kcynia , "czołowi działacze PSL " nie są rolnikami , albo ich pola budzą wielki śmiech . Choćby ta ruina szklarnia za Kcynią przy głównej drodze do Nakła I tacy mają bronić waszych interesów.?

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (1)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!

0

Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień

Gotować kaszę każdy może. Ale czy wiemy jak ją przyrządzić, by wydobyć z niej właściwy smak oraz aromat? To już nie lada sztuka! O tajnikach gotowania kaszy – zarówno w sposób tradycyjny,# jak i nowatorski opowiadają eksperci kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” – szef kuchni Andrzej Polan oraz specjalista ds. żywienia Katarzyna Foszner.

(czytaj więcej)
0

Pożegnaj na zawsze niepotrzebne fałdki

Wszystkie kobiety zmęczone wieloletnią, bezowocną walką z niepotrzebnymi fałdkami w obrębie brzucha, bioder i ud nareszcie zyskały skuteczną broń. Tylko zabieg CoolSculpting pozwala na bezpieczne i efektywne rozprawienie się z niedoskonałościami sylwetki.

(czytaj więcej)
0

Będzie się działo! Będzie zabawa!

Tym razem mamy coś dla najmłodszych. Specjalnie dla wielbicieli bajek przygotowaliśmy konkurs, w którym do wygrania jest podwójne zaproszenie do kina Helios na premierę filmu animowanego pt. Piorun i magiczny dom.

(czytaj więcej)
0

Wspominamy ofiary wypadków

"Prędkość zabija" - to tegoroczne hasło Światowego Dnia Pamięci o Ofiarach Wypadków Drogowych.

(czytaj więcej)

Złap aktualne okazje

Nowoczesne zabiegi laserowe
Karnet na 8 wejść
72PLN 60PLN
Kora Kamienna 20/60mm
od 280 za tonęPLN
Meble kuchenne - na zamówienie
Wesela
Odjazdowy Sylwester 2014