Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

01 października 2019

"Z nurtem i pod prąd - po raz piąty". Spływ kajakowy po rzece Orla

fot. pow.

fot. pow.

Dokładnie tydzień temu (24.09.2019 r.) Fundacja Staszica zorganizowała # jednodniowy spływ kajakowy po rzece Orla w ramach projektu "Z nurtem i pod prąd - po raz piąty" dofinansowany przez Powiat Nakielski.

Początek spływu odbył się z miejscowości Puszcza, do którego uczestnicy zostali dowiezieni busami. Po instruktarzu przeprowadzonym przez ratowników z Koła Turystów Górskich im. Klimka Bachledy wyruszyliśmy w drogę. Mimo, ze dla niektórych był to pierwszy spływ kajakowy w życiu, to każdy sobie radził.

Trasa spływu wiodła rzeką i przez jeziora. Po kilku godzinach wiosłowania dotarliśmy do Witosławia, gdzie czekał na nas gorący posiłek, kawa i herbata. Pogoda była idealna na kajaki - nie za ciepło nie za zimno i najważniejsze bez deszczu.

Do zobaczenia na wodzie z Fundacją Staszica w przyszłym roku!

Koordynator projektu: Karolina Mielcarek

Zarząd Fundacji Staszica serdecznie dziękuje wszystkim tym, dzięki którym, to przedsięwzięcie mogło się odbyć: Starostwu Powiatu Nakielskiego, ratownikom z Koła Turystów Górskich im. Klimka Bachledy, dyrekcji i nauczycielom ZSP im. Staszica, firmie Mag-Travel, pracownikom Restauracji Kasztelanka, panu Leopoldowi Zwolińskiemu, koordynatorowi i wolontariuszom Fundacji. 

materiał: Paweł Gorecki/Fundacja Wspierania Edukacji im. ks. S. Staszica

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 2 5

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)