Dziś mamy 29 lutego 2020, sobota, imieniny obchodzą:

14 maja 2019

Uczniowie przystąpili do projektu. Teraz będą walczyć o zwycięstwo!

fot. pow.

fot. pow.

W październiku ubiegłego roku nasza szkoła przystąpiła do projektu # Młody Lean Lider (MLL). 12 uczniów z klasy 1c założyło grupę Cefeidy. Opiekunem grupy została p. Małgorzata Fedec.

Do grupy należą: Florek Oliwia, Górecka Julianna, Grądzki Szymon (lider grupy), Hek Wiktoria, Iwanek Julia (inżynier procesu), Jabłońska Natalia, Kalinowska Paulina, Krzoska Julia, Kucharczyk Marta, Kuliczkowska Julia, Maison Kamil, Maison Martyna

Projekt ma formę gry symulacyjnej i składa się z III etapów.

Etap I – Rozwój postaw, już za młodzieżą. Cefeidy skutecznie pracowały w zespole, doskonaliły kształcenie planowania i organizacji pracy i…weszły do półfinału!!!

Dnia  04. Marca 2019r.. odbył się półfinał MLL na Uniwersytecie Gdańskim oddział w Sopocie.

To II etap – Rozwój wiedzy, do którego przeszło 30 grup z całej Polski. Grupa musiała zmierzyć się z trudniejszą grą symulacyjną a wyzwania dotyczyły działalności firmy, przedsiębiorczości, strategii zarządzania. Po całym dniu zmagań Cefeidy, jako jedna z najlepiej współpracujących grup (łącznie 10 grup), brawurowo przeszła do finału, który rozegra się 03. czerwca w Sopocie.

Zanim jednak finał Cefeidy muszą przejść etap III – Rozwój umiejętności, ale o tym w kolejnym artykule.

Jeszcze podziękowania – dla Rady Rodziców i Fundacji Wspierania Edukacji im. ks. Stanisława Staszica za opłacenie autokaru oraz pani Iwony Paliwody – mentora Lean.

Bardzo dziękujemy za zrobienie dla nas koszulek przez szkolne mini przedsiębiorstwo Creative (opiekun  p. Sławomir Chmielewski).

materiał: Julia Iwanek, kl. 1c

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Higiena w kuchni to coś więcej niż czyste ręce. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

O higienie przygotowania i spożywania posiłków uczymy się już od najmłodszych lat. #Czyste ręce, dokładnie umyte warzywa i owoce, sprawdzanie daty przydatności do spożycia – to podstawowe zasady higieny w kuchni. Jednak to nie wszystko, o czym powinniśmy pamiętać. Dietetyk podpowiada, na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas przygotowania i spożywania posiłków.

(czytaj więcej)
0

Jak przechowywać owoce i warzywa? Koniecznie poznaj 5 zasad

Każdemu z nas zdarzyło się kiedyś przesadzić z ilością zakupów spożywczych, a w efekcie #wyrzucić część jedzenia do kosza. Statystyki mówią, że pozbywamy się jedzenia zwykle z powodu jego zepsucia, a trzecią co do wielkości grupą produktów najczęściej trafiających na śmietnik są – po pieczywie i wędlinach – świeże owoce Tymczasem istnieje prosty i tani sposób na przedłużenie trwałości owoców i warzyw: właściwe przechowywanie. Poznajmy 5 zasad, które pomogą nam dłużej cieszyć się ich smakiem i świeżością.

(czytaj więcej)
0

Pierwsze zabiegi tuż po narodzeniu dziecka. Co warto o nich wiedzieć?

Zaraz po urodzeniu należy umożliwić dziecku nieprzerwany kontakt z matką „skóra do #skóry”. Trwa on zazwyczaj około dwóch godzin i traktujemy go jako naturalne zakończenie aktywnych okresów porodu i rozpoczęcie adaptacji noworodka do nowych warunków życia pozamacicznego. Kontakt „skóra do skóry” powinien też być inicjacją do pierwszego przystawienia dziecka do piersi matki. Moment ten przez wielu nazywany jest złotym standardem przynoszącym korzyści zarówno dziecku, jak i matce w sferze emocjonalnej. Położna, Anna Jedlińska, ambasadorka kampanii „Położna na medal” radzi, co trzeba wiedzieć o pierwszych zabiegach dziecka, tuż po jego urodzeniu.

(czytaj więcej)
0

Twój nastolatek i długie godziny w sieci. Zastanawiałeś się nad przyczyną?

Coraz więcej młodych ludzi coraz więcej czasu spędza w internecie. Potwierdzi to każdy rodzic. Zastanawialiście się# kiedyś, dlaczego tak jest?

(czytaj więcej)