Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

11 marca 2019

"Świński interes". Zofia Strzyżewska zorganizowała akcję informacyjną

fot. Z. Strzyżewska

fot. Z. Strzyżewska

Nie od dziś wiadomo, że na terenie naszej gminy m.in. we wsi # Żurawia, Nowej Wsi Noteckiej, Żarczynie oraz Chwaliszewie powstać mają duże fermy trzody chlewnej.

Warto więc uświadamiać jakie skutki dla społeczeństwa oraz środowiska mogą one za sobą nieść. Z zadaniem tym zmierzyła się Zofia Strzyżewska, uczennica klasy pierwszej I LO im. Bolesława Krzywoustego w Nakle nad Notecią. Dnia 09.03.2019r. na rynku w Kcyni, mimo ponurej pogody zachęcała mieszkańców do rozmowy i zapoznawała z aspektami hodowli wielkoprzemysłowej.

Wzrok przechodniów przyciągała przygotowana plansza informacyjna wraz z plakatem oraz wszelkimi danymi o potencjalnych zagrożeniach dla standardu życia, zdrowia, ekonomii oraz środowiska płynących ze strony inwestycji tego typu. Każdy zainteresowany przechodzień otrzymał również ulotki zawierające ciekawostki na temat hodowli na wysoką skalę oraz przewidywanych skutkach dla naszego regionu w wyniku ekspansji wielkich ferm.

Musimy zdawać sobie sprawę, że dziś problem ten dotyka kogoś innego a jutro dotyczyć może ciebie. Dlatego opłaca się znać przepisy prawne oraz zarówno wady jak i zalety związane z intensywną hodowlą trzody chlewnej, by w przyszłości wiedzieć jak jej przykrym skutkom przeciwdziałać.

materiał: Z. Strzyżewska

Oceń artykuł: 14 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (2)

    Rukola, w dniu 11-03-2019 12:02:09 napisał:

    Brawo!!!

    odpowiedz

    • 1 (1)

    Tm, w dniu 11-03-2019 14:48:56 napisał:

    Brawo więcej takich akcji to może ktoś pomoże tym wsią gdzie już są świniarnie i smród nie do zniesienia

    odpowiedz

    • 1 (1)

    Przerażony , w dniu 11-03-2019 19:16:33 napisał:

    Brawo ,to jest temat rzeka żeby to opisywać,dobry tytuł ŚWIŃSKI INTERES bo hodowla ta nie ma nic wspólnego z rolnictwem tylko to hodowla przemysłowa .Taka hodowla jeżeli miała by powstać wytruje mieszkańców,ludzie będą musieli za bezcen pozbywać się swoich majątków tylko pytanie kto będzie chciał kupić coś w fabryce smrodu?3 ×Nie dla takich inwestycji

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szampon wiśniowy do włosów farbowanych Joanna 1l
15PLN
MEBLE PIOTR PASIEKA
Konstrukcje stalowe
Sprawdzanie i regulacja ciśnienia w ogumieniu
Drukarka filskalna Novitus DEONe
2290 nettoPLN
Kanapa
Czytniki kodów kreskowych
Meble kuchenne
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)