Dziś mamy 28 marca 2024, czwartek, imieniny obchodzą:

02 czerwca 2020

Restauracja - jaki typ pracowników, może znaleźć w niej pracę?

W restauracjach można zostać zatrudnionym na kilku różnych stanowiskach. Każde z nich wymaga zupełnie innych kwalifikacji, a niekiedy również# różnych cech osobowości. Warto zapoznać się z wymogami, jakie są stawiane na poszczególnych stanowiskach w restauracji, by wiedzieć, czy powinniśmy starać się o tego typu pracę.

Wymarzona praca w restauracji - jak ją znaleźć

Oczywiście każde efektywne szukanie pracy, najlepiej rozpocząć od wyszukania odpowiedniej oferty pracy na zaufanym branżowym portalu, takim jak Pracuj.pl. Praca może uwzględniać stanowiska związane z przygotowywaniem posiłków, podawaniem ich, zarządzaniem restauracją, sprzątaniem, czy zaopatrywaniem w produkty. Bez względu na to, jaki rodzaj pracy nas interesuje, szczegółowy opis każdego ze stanowisk znajdziemy na Pracuj.pl. Przeglądając oferty pracy na tym serwisie, dowiemy się, jakie kwalifikacje powinien posiadać kucharz, kelner, barman, czy manager. W niektórych ofertach określony jest zakres wynagrodzenia, dodatkowe informacje o tym ile będziemy pracować i jakie będziemy mieli obowiązki.

Rodzaj stanowiska i typ osobowości pracowników restauracji

1. Kucharz - to osoba, która przygotowuje posiłki lub nadzoruje ich przygotowywanie. W zależności od rodzaju restauracji niekiedy kucharz jest w stałym kontakcie z gośćmi, gdy na przykład prowadzi live cooking, w innych nigdy nie opuszcza kuchni, a co za tym idzie, nie ma żadnych interakcji z klientami. Kucharz może być skryty i porozumiewać się wyłącznie krótkimi zdaniami ze swoimi najbliższymi współpracownikami. Może też być ekstrawertykiem uwielbiającym kontakt z gośćmi.
2. Kelner - to osoba obsługująca stoliki, której praca polega na serwowaniu potraw, sprzątaniu stołów, podawaniu wszystkich niezbędnych akcesoriów dla gości itp. Kelner zawsze musi być osobą otwartą, komunikatywną i życzliwą.
3. Pomoc kuchenna to osoba przygotowująca produkty dla kucharza, by ten mógł z nich przygotować posiłek. Pracownicy na tym stanowisku powinni lubić monotonną pracę, być spokojni i wyciszeni. Nie każdy ma predyspozycje do tego, by obrać i pokroić 10 kilogramów marchwi. Zbyt ekspresyjna osoba mogłaby się nie odnaleźć na tym stanowisku.
4. Manager restauracji - to osoba, która zarządza pracownikami tak, by ci pracowali wydajnie. Dodatkowo dba o stworzenie przyjaznych i godziwych warunków pracy. Manager powinien być obrotny, zaradny, ekspresyjny, komunikatywny.

 

Materiał Partnera- Artykuł Sponsorowany

Oceń artykuł: 0 1

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Prawo pocztowe. Prezydent podpisał nowelizację ustawy

Ustawa umożliwia przekazanie Poczcie Polskiej# 2,052 mld zł dotacji na finansowanie kosztu netto obowiązku świadczenia usług powszechnych w latach 2021-2024 r.

(czytaj więcej)
0

Rozpoczyna się Triduum Paschalne. Dziś Wielki Czwartek

Wielki Czwartek rozpoczyna przeżywanie #Świętego Triduum Paschalnego.

(czytaj więcej)
0

Ujawniono kilka sztuk niewybuchów. Pochodzą z czasów II Wojny Światowej

Podczas prac polowych w #Dużej Cerkwicy zostały znalezione niewybuchy pochodzące z okresu II Wojny Światowej. Niebezpieczne znaleziska do czasu przyjazdu saperów zabezpieczyli policjanci. Funkcjonariusze ostrzegają, że takich przedmiotów pod żadnym pozorem nie wolno dotykać ani przenosić !!!

(czytaj więcej)
0

Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem

- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie# z innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.

(czytaj więcej)