Dziś mamy 29 lipca 2021, czwartek, imieniny obchodzą:

02 czerwca 2020

Restauracja - jaki typ pracowników, może znaleźć w niej pracę?

W restauracjach można zostać zatrudnionym na kilku różnych stanowiskach. Każde z nich wymaga zupełnie innych kwalifikacji, a niekiedy również# różnych cech osobowości. Warto zapoznać się z wymogami, jakie są stawiane na poszczególnych stanowiskach w restauracji, by wiedzieć, czy powinniśmy starać się o tego typu pracę.

Wymarzona praca w restauracji - jak ją znaleźć

Oczywiście każde efektywne szukanie pracy, najlepiej rozpocząć od wyszukania odpowiedniej oferty pracy na zaufanym branżowym portalu, takim jak Pracuj.pl. Praca może uwzględniać stanowiska związane z przygotowywaniem posiłków, podawaniem ich, zarządzaniem restauracją, sprzątaniem, czy zaopatrywaniem w produkty. Bez względu na to, jaki rodzaj pracy nas interesuje, szczegółowy opis każdego ze stanowisk znajdziemy na Pracuj.pl. Przeglądając oferty pracy na tym serwisie, dowiemy się, jakie kwalifikacje powinien posiadać kucharz, kelner, barman, czy manager. W niektórych ofertach określony jest zakres wynagrodzenia, dodatkowe informacje o tym ile będziemy pracować i jakie będziemy mieli obowiązki.

Rodzaj stanowiska i typ osobowości pracowników restauracji

1. Kucharz - to osoba, która przygotowuje posiłki lub nadzoruje ich przygotowywanie. W zależności od rodzaju restauracji niekiedy kucharz jest w stałym kontakcie z gośćmi, gdy na przykład prowadzi live cooking, w innych nigdy nie opuszcza kuchni, a co za tym idzie, nie ma żadnych interakcji z klientami. Kucharz może być skryty i porozumiewać się wyłącznie krótkimi zdaniami ze swoimi najbliższymi współpracownikami. Może też być ekstrawertykiem uwielbiającym kontakt z gośćmi.
2. Kelner - to osoba obsługująca stoliki, której praca polega na serwowaniu potraw, sprzątaniu stołów, podawaniu wszystkich niezbędnych akcesoriów dla gości itp. Kelner zawsze musi być osobą otwartą, komunikatywną i życzliwą.
3. Pomoc kuchenna to osoba przygotowująca produkty dla kucharza, by ten mógł z nich przygotować posiłek. Pracownicy na tym stanowisku powinni lubić monotonną pracę, być spokojni i wyciszeni. Nie każdy ma predyspozycje do tego, by obrać i pokroić 10 kilogramów marchwi. Zbyt ekspresyjna osoba mogłaby się nie odnaleźć na tym stanowisku.
4. Manager restauracji - to osoba, która zarządza pracownikami tak, by ci pracowali wydajnie. Dodatkowo dba o stworzenie przyjaznych i godziwych warunków pracy. Manager powinien być obrotny, zaradny, ekspresyjny, komunikatywny.

 

Materiał Partnera- Artykuł Sponsorowany

Oceń artykuł: 0 1

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Wakacje w mieście nie muszą być nudne. Mamy na to kilka sposobów

Wakacje najczęściej kojarzą nam się z# wypoczynkiem w górach, nad morzem albo na wsi u rodziny. Nie każda rodzina jednak ma możliwość, by zapewnić swoim dzieciom tego typu rozrywkę. U niektórych jest to kwestia finansowa, a niektórzy rodzice po prostu nie mają na to czasu ze względu na pracę. Nie jest to jednak żaden problem, ponieważ również w mieście można zapewnić dziecku świetną rozrywkę pełną przygód i ciekawych doświadczeń. Co robić i o czym należy pamiętać, planując wakacje w mieście?

(czytaj więcej)
0

Martwisz się o swoje dziecko w sieci? Najważniejsza jest rozmowa

Co zrobi rodzic, żeby zapewnić swojemu dziecku# bezpieczeństwo? Odpowiedź jest prosta – wszystko. Tak samo powinno być w internecie. A jak najlepiej ochronić najmłodszych przed zagrożeniami w sieci? Podpowiadamy.

(czytaj więcej)
0

Polacy nie chcą rezygnować z mięsa dla dobra klimatu. Zmiana jest konieczna

Zdaniem ekspertów ograniczenie spożycia mięsa i nabiału to# jedno z kluczowych działań, jakie możemy podjąć, by przeciwdziałać zmianie klimatu. Tymczasem, tylko niewielu z nas byłoby skłonnych do podjęcia takiego kroku w trosce o planetę – pokazują to wyniki najnowszego badania „Zmiana klimatu a produkcja żywności – badanie świadomości mieszkańców Polski” przeprowadzonego przez Upfield.

(czytaj więcej)
0

Ceny w górę, wydatki w dół. Oszczędzamy na przyjemnościach

Z danych GUS wynika, że w porównaniu z# pierwszą połową ub.r. inflacja w pierwszym półroczu 2021 r. wyniosła 3,6 proc. Najbardziej wzrosły koszty transportu, utrzymania mieszkania i łączności czy edukacji. Znacząco zdrożała też oferta restauracji i hoteli oraz rekreacji i kultury. Ceny rosną, ale równolegle ponad 40 proc. Polaków, pod wpływem pandemii, chce ograniczać wydatki. Oszczędzamy głównie na przyjemnościach – książkach, kinie, usługach fryzjerskich czy jedzeniu na mieście. Tylko 3 proc. osób uświadomiło sobie w czasie pandemii, że trzeba korzystać z życia i mniej przejmować się pieniędzmi – wynika z badania dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor.

(czytaj więcej)