Zmarł ks. prałat Adam Kątny. Przed laty służył w lokalnych parafiach

fot. Biuro Prasowe Diecezji Bydgoskiej
Zmarł ks. prałat Adam Kątny, emerytowany #kapłan diecezji bydgoskiej, proboszcz parafii Wniebowzięcia NMP i Świętych Apostołów Szymona i Judy Tadeusza w Więcborku w latach 2005-2017.
Wprowadzenie trumny z ciałem zmarłego Kapłana w poniedziałek, 10 marca, o godz. 18.00 w parafii Więcborku. Uroczystości pogrzebowe pod przewodnictwem biskupa Krzysztofa Włodarczyka rozpoczną się we wtorek, 11 marca, o godz. 13.00 (poprzedzone modlitwą różańcową o godz. 12.30) w kościele w Więcborku. Po nich odprowadzenie na cmentarz w Więcborku.
Urodził się 16 czerwca 1953 roku w Bydgoszczy. Po ukończeniu liceum w 1972 roku wstąpił do Prymasowskiego Wyższego Seminarium Duchownego w Gnieźnie. Święcenia diakonatu przyjął 25 czerwca 1977 roku z rąk biskupa Jana Michalskiego, a kapłańskie 15 kwietnia 1978 roku z rąk kard. Stefana Wyszyńskiego – Prymasa Polski – w Gnieźnie.
Jako wikariusz posługiwał we wspólnotach: Świętej Trójcy w Łobżenicy (1978), św. Marcina Biskupa w Szubinie (1978-1980), Matki Boskiej Ostrobramskiej w Bydgoszczy (1980-1981), NMP z Góry Karmel w Bydgoszczy (1981-1986), Matki Boskiej Nieustającej Pomocy w Bydgoszczy (1986), Świętej Trójcy w Bydgoszczy (1986-1992) oraz św. Stanisława Biskupa i Męczennika w Nakle nad Notecią (1992-1993).
Był proboszczem parafii św. Brata Alberta Chmielowskiego w Występie (1993-2005) oraz Wniebowzięcia NMP i Świętych Apostołów Szymona i Judy Tadeusza w Więcborku (2005-2017).
Mieszkał w Domu Księży Emerytów św. Jana Pawła II w Bydgoszczy. Zmarł po długiej i ciężkiej chorobie. Był Kapelanem Jego Świątobliwości.
Wieczny odpoczynek racz Mu dać, Panie…
Materiał: Marcin Jarzembowski / Biuro Prasowe Diecezji Bydgoskiej
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Czytaj również
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.
(czytaj więcej)Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
(czytaj więcej)Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.
(czytaj więcej)