Dziś mamy 11 czerwca 2025, środa, imieniny obchodzą:

26 maja 2025

Jubileuszowa wędrówka zakończona. Uczestnikom marszu dopisała pogoda

fot. Karina Rozental, Małgorzata Dornowska, Łukasz Smoliński, Maciej Boinski

fot. Karina Rozental, Małgorzata Dornowska, Łukasz Smoliński, Maciej Boinski

Pięćdziesiątą, jubileuszową wędrówkę grupa "Po bezdrożach" #rozpoczęła na Przystani "Powiat Nakielski", następnie przeszła przez sołectwo Bielawy, Olszewka, Chrząstowo, Karnowo, Trzeciewnicę i wróciła na miejsce startu.

Przeszliśmy Nakło dookoło.  Praktycznie cały marsz odbywał się po utwardzonych szlakach. W Olszewce Panie z lokalnego KGW przygotowały nam posiłek, po którym nie chciało się nam iść dalej. Rewelacja! Dziękujemy!  Aż dziwne że sołectwo z tak prężnie działającym  KGW nie ma swojej świetlicy.  Życzymy tej niesamowitej ekipie, by się to jak najszybciej zmieniło.

Na trasie zwiedziliśmy między innymi stary cmentarz. Pogoda dopisała. Było słonecznie i sucho. Rzadko kiedy z naszych wędrówek  wracamy tacy czyści.

Przeszliśmy 22 km.

Na zakończenie wędrówki, na "Nakielskich Łazienkach" były kiełbaski z ogniska i oczywiście jubileuszowy tort. Świeczki zdmuchnął wiatr, ale 50 chorągiewek symbolizujących wszystkie trasy zostały na pamiątkę.  W wędrówce uczestniczyła rekordowa dwudziestoośmioosobowa ekipa!

Chciałbym wszystkim bardzo podziękować za Wasz udział choćby w tylko jednej z tych niesamowitych wędrówek. Kto został na dłużej tym bardziej  mnie to cieszy!

Dziękuję! Do zobaczenia na szlaku!

Organizator: Maciej Boinski

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 25 15

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.

(czytaj więcej)
0

Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.

(czytaj więcej)
0

Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.

(czytaj więcej)