Dziś mamy 11 sierpnia 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

13 sierpnia 2019

Ograniczanie emisji amoniaku. Kodeks dobrej praktyki rolniczej

fot. MRiRW

fot. MRiRW

9 sierpnia 2019 r. została opublikowana ustawa o zmianie ustawy o systemie # handlu uprawnieniami do emisji gazów cieplarnianych oraz niektórych innych ustaw.

Ustawa ta ma na celu transpozycję przepisów Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2284 z dnia 14 grudnia 2016 r. w sprawie redukcji krajowych emisji niektórych rodzajów zanieczyszczeń atmosferycznych, zmiany dyrektywy 2003/35/WE oraz uchylenia dyrektywy 2001/81/WE (tzw. Dyrektywy NEC).

Powyższa dyrektywa ustanawia zobowiązania w zakresie redukcji zanieczyszczeń powietrza, w tym m.in. poprzez opracowanie i upowszechnianie Kodeksu dobrej praktyki rolniczej w zakresie ograniczania emisji amoniaku.

Kodeks dobrej praktyki rolniczej został opracowany przez ekspertów z instytutów nadzorowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Określa on szereg praktyk rolniczych, mających na celu ograniczenie emisji amoniaku do atmosfery, które są możliwe do zastosowania w polskim rolnictwie.

Kodeks obejmuje przede wszystkim kwestie niskoemisyjnych technik rozprowadzania i przechowywania nawozów oraz systemów utrzymywania i żywienia zwierząt. Dokument zawiera również zalecenia dotyczące racjonalizacji nawożenia azotowego. Przy wyborze praktyk kierowano się potencjałem ograniczenia emisji z uwzględnieniem kosztów zastosowania oraz skali trudności we wdrożeniu.

Kodeks jest pomocnym narzędziem w upowszechnianiu metod ograniczania emisji amoniaku z rolnictwa, jak również racjonalnego zarządzania azotem w gospodarstwie rolnym. Znajdują się w nim liczne odesłania do zaleceń zawartych w Zbiorze Zaleceń Dobrej Praktyki Rolniczej, mającym na celu ochronę wód przed zanieczyszczeniami azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych.

Obydwa dokumenty są kluczowe z punktu widzenia dostosowań sektora rolnego do działań związanych z realizacją wymogów Unii Europejskiej w zakresie szeroko pojętej polityki ochrony środowiska. Jednocześnie w sposób komplementarny przyczyniają się do upowszechniania w polskim rolnictwie praktyk i zmian technologii produkcji sprzyjających ograniczeniu emisji zanieczyszczeń, przy założeniu poniesienia minimalnych kosztów przez rolników, co pozwoli na ekonomiczną optymalizację ich stosowania.

materiał: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Oceń artykuł: 4 2

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Stoły i krzesła - różne wzory i kolory
Budowa stanu surowego
Sprawdzanie świateł
Meble systemowe w wybarwieniu Dąb Naturalny
Sprawdzanie zawieszenia pojazdu
Fotokoszulka z nadrukiem
35,00PLN
Siłownia
Sprawdzanie i regulacja ciśnienia w ogumieniu
0

Postaw na grafit. Ciesz się komfortem domu niezależnie od pory roku

Eksperci są zgodni, że jedną z najbardziej opłacalnych inwestycji budowlanych#, która szybko się zwróci, jest termomodernizacja, a okres wakacyjny to świetny moment na jej przeprowadzenie.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Meksyk na talerzu. Poznaj tajniki wyrazistej kuchni meksykańskiej

Meksyk to kraj o bardzo bogatej historii, kulturze, a jego barwny folklor jest rozpoznawalny #na całym świecie. Wszystkie te cechy można również przypisać meksykańskiej kuchni, która w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Decyzja o tym zapadła nie tylko na podstawie wyjątkowych receptur, lecz także ze względu na tradycyjne obrzędy i całą kulturę jedzenia, która powoduje, że każdy meksykański posiłek może zamienić się w huczną uroczystość. Sprawdźcie, co sprawia, że lokalne przepisy stały się światowym fenomenem.

(czytaj więcej)
0

Gry i aplikacje Bezpieczny Przejazd. Sprawdź swoją wiedzę

Wakacyjne podróże ciekawe i bezpieczne z grami i aplikacjami Bezpieczny Przejazd. Dostęp #do informacji demaskujących fake newsy na temat zachowania na przejazdach. Tak PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zachęcają dzieci, młodzież i dorosłych do rozszerzania wiedzy, która zapewni bezpieczne korzystanie z przejazdów kolejowo-drogowych. Działania prowadzone są w ramach kampanii społecznej Bezpieczny Przejazd.

(czytaj więcej)