Pomysły na andrzejkowe przekąski. Łatwy do przygotowania przysmak

fot. powierzone
Andrzejki to doskonała okazja do spotkań #w gronie przyjaciół, wróżb i… smacznych przekąsek! Jeśli wciąż zastanawiasz się, jaką przekąską zaskoczyć gości, mamy dla Ciebie rozwiązanie: krewetki w tempurze.
Przepisem podzielił się szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, miejsca znanego z wyjątkowych smaków i pięknych przyjęć. Ten elegancki i łatwy w przygotowaniu przysmak sprawi, że Twoje andrzejkowe przyjęcie będzie kulinarnym sukcesem!
Przepis na krewetki w tempurze
Składniki:
• 500 g krewetek (obranych i oczyszczonych)
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
• 1 jajko
• 1 szklanka bardzo zimnej wody gazowanej
• Sól do smaku
• Olej do głębokiego smażenia
• Sos sojowy lub słodki sos chili do podania
Przygotowanie:
1. Przygotowanie ciasta tempura:
• W misce wymieszaj mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą.
• Dodaj jajko i bardzo zimną wodę gazowaną. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, ale nie mieszaj zbyt długo – ciasto powinno być lekko grudkowate.
2. Przygotowanie krewetek:
• Oczyść krewetki, pozostawiając ogonki.
• Posól krewetki do smaku.
3. Smażenie:
• W głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury około 180°C.
• Zanurzaj krewetki w cieście tempura, a następnie delikatnie wkładaj do gorącego oleju.
• Smaż krewetki przez około 2-3 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
• Wyjmij krewetki z oleju i odsącz na papierowym ręczniku.
4. Podanie:
• Podawaj krewetki w tempurze od razu po usmażeniu, z sosem sojowym lub słodkim sosem chili.
Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace
Czytaj również
Dodaj komentarz
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)"Kręci mnie bezpieczeństwo w lecie". Uroczysta inauguracja

W piątek (13.06.25 r.) odbyła się inauguracja# ogólnopolskiej akcji edukacyjno – informacyjnej pn. „Kręci mnie bezpieczeństwo w lecie”. Event zorganizowany przez policjantów, pod patronatem Burmistrza Żnina, wspólnie z Biurem Prewencji Komendy Głównej Policji, zaproszonymi służbami i instytucjami, odbył się na Plaży Miejskiej nad Jeziorem Żnińskim Małym. Oprócz zabawy była także nauka na temat bezpiecznych zachowań w czasie letnich wakacji.
(czytaj więcej)30 lat KSRG w kilkuminutowym skrócie. To już trzy dekady (film)

Trzy Dekady – 30 lat KSRG w kilkuminutowym skrócie!
(czytaj więcej)Szkolenie dobiegło końca. Techniki przetrwania w warunkach leśnych

W minioną niedzielę zakończył się blok szkoleniowy# z technik przetrwania SURVIVAL ADVENTURE Kowalewko.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Ja, w dniu 29-11-2024 11:05:56 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!