Dziś mamy 13 czerwca 2025, piątek, imieniny obchodzą:

29 listopada 2024

Pomysły na andrzejkowe przekąski. Łatwy do przygotowania przysmak

fot. powierzone

fot. powierzone

Andrzejki to doskonała okazja do spotkań #w gronie przyjaciół, wróżb i… smacznych przekąsek! Jeśli wciąż zastanawiasz się, jaką przekąską zaskoczyć gości, mamy dla Ciebie rozwiązanie: krewetki w tempurze.

 

Przepisem podzielił się szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, miejsca znanego z wyjątkowych smaków i pięknych przyjęć. Ten elegancki i łatwy w przygotowaniu przysmak sprawi, że Twoje andrzejkowe przyjęcie będzie kulinarnym sukcesem!

Przepis na krewetki w tempurze

Składniki:

• 500 g krewetek (obranych i oczyszczonych)

• 1 szklanka mąki pszennej

• 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

• 1 jajko

• 1 szklanka bardzo zimnej wody gazowanej

• Sól do smaku

• Olej do głębokiego smażenia

• Sos sojowy lub słodki sos chili do podania

Przygotowanie:

1. Przygotowanie ciasta tempura:

• W misce wymieszaj mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą.

• Dodaj jajko i bardzo zimną wodę gazowaną. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, ale nie mieszaj zbyt długo – ciasto powinno być lekko grudkowate.

2. Przygotowanie krewetek:

• Oczyść krewetki, pozostawiając ogonki.

• Posól krewetki do smaku.

3. Smażenie:

• W głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury około 180°C.

• Zanurzaj krewetki w cieście tempura, a następnie delikatnie wkładaj do gorącego oleju.

• Smaż krewetki przez około 2-3 minuty, aż będą złociste i chrupiące.

• Wyjmij krewetki z oleju i odsącz na papierowym ręczniku.

4. Podanie:

• Podawaj krewetki w tempurze od razu po usmażeniu, z sosem sojowym lub słodkim sosem chili. 

Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 29 30

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (10)

    Ja, w dniu 29-11-2024 11:05:56 napisał:

    Pałeczki do perkusji cy co ?.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Rejestracja BDO
500PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Korzystanie ze środowiska
500PLN
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.

(czytaj więcej)
0

Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.

(czytaj więcej)
0

Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.

(czytaj więcej)