Dziś mamy 8 czerwca 2025, niedziela, imieniny obchodzą:

29 listopada 2024

Pomysły na andrzejkowe przekąski. Łatwy do przygotowania przysmak

fot. powierzone

fot. powierzone

Andrzejki to doskonała okazja do spotkań #w gronie przyjaciół, wróżb i… smacznych przekąsek! Jeśli wciąż zastanawiasz się, jaką przekąską zaskoczyć gości, mamy dla Ciebie rozwiązanie: krewetki w tempurze.

 

Przepisem podzielił się szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, miejsca znanego z wyjątkowych smaków i pięknych przyjęć. Ten elegancki i łatwy w przygotowaniu przysmak sprawi, że Twoje andrzejkowe przyjęcie będzie kulinarnym sukcesem!

Przepis na krewetki w tempurze

Składniki:

• 500 g krewetek (obranych i oczyszczonych)

• 1 szklanka mąki pszennej

• 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

• 1 jajko

• 1 szklanka bardzo zimnej wody gazowanej

• Sól do smaku

• Olej do głębokiego smażenia

• Sos sojowy lub słodki sos chili do podania

Przygotowanie:

1. Przygotowanie ciasta tempura:

• W misce wymieszaj mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą.

• Dodaj jajko i bardzo zimną wodę gazowaną. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, ale nie mieszaj zbyt długo – ciasto powinno być lekko grudkowate.

2. Przygotowanie krewetek:

• Oczyść krewetki, pozostawiając ogonki.

• Posól krewetki do smaku.

3. Smażenie:

• W głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury około 180°C.

• Zanurzaj krewetki w cieście tempura, a następnie delikatnie wkładaj do gorącego oleju.

• Smaż krewetki przez około 2-3 minuty, aż będą złociste i chrupiące.

• Wyjmij krewetki z oleju i odsącz na papierowym ręczniku.

4. Podanie:

• Podawaj krewetki w tempurze od razu po usmażeniu, z sosem sojowym lub słodkim sosem chili. 

Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace

Oceń artykuł: 29 26

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (10)

    Ja, w dniu 29-11-2024 11:05:56 napisał:

    Pałeczki do perkusji cy co ?.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Rejestracja BDO
500PLN
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Ewidencja Importu Aut
2400 zł / rokPLN
Konstrukcje stalowe
Audyt środowiskowy
3000PLN
Korzystanie ze środowiska
500PLN
Konsultacja środowiskowa
200 zł / 0,5 hPLN
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Critical Knowledge Exchange. Szkolenie z udziałem ponad 100 żołnierzy

W Centrum Szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej trwa obecnie# kurs Critical Knowledge Exchange organizowany we współpracy z insturktorami Gwardii Narodowej Stanu Illinois. W przygotowanych szkoleniach udział bierze ponad 100 Terytorialsów z terenu całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.

(czytaj więcej)
0

Przygotowania do bezpiecznych wakacji. Nie zabraknie kontroli

W siedzibie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej# w Bydgoszczy odbyła się narada pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej pionu higieny dzieci i młodzieży w województwie kujawsko-pomorskim. Spotkanie miało na celu omówienie przygotowania służb do sezonu wakacyjnego. Pracownicy, jak co roku, będą realizować kontrole zorganizowanych form wypoczynku dzieci, młodzieży i dorosłych oraz obiektów użyteczności publicznej.

(czytaj więcej)