Pomysły na andrzejkowe przekąski. Łatwy do przygotowania przysmak

fot. powierzone
Andrzejki to doskonała okazja do spotkań #w gronie przyjaciół, wróżb i… smacznych przekąsek! Jeśli wciąż zastanawiasz się, jaką przekąską zaskoczyć gości, mamy dla Ciebie rozwiązanie: krewetki w tempurze.
Przepisem podzielił się szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, miejsca znanego z wyjątkowych smaków i pięknych przyjęć. Ten elegancki i łatwy w przygotowaniu przysmak sprawi, że Twoje andrzejkowe przyjęcie będzie kulinarnym sukcesem!
Przepis na krewetki w tempurze
Składniki:
• 500 g krewetek (obranych i oczyszczonych)
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
• 1 jajko
• 1 szklanka bardzo zimnej wody gazowanej
• Sól do smaku
• Olej do głębokiego smażenia
• Sos sojowy lub słodki sos chili do podania
Przygotowanie:
1. Przygotowanie ciasta tempura:
• W misce wymieszaj mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą.
• Dodaj jajko i bardzo zimną wodę gazowaną. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, ale nie mieszaj zbyt długo – ciasto powinno być lekko grudkowate.
2. Przygotowanie krewetek:
• Oczyść krewetki, pozostawiając ogonki.
• Posól krewetki do smaku.
3. Smażenie:
• W głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury około 180°C.
• Zanurzaj krewetki w cieście tempura, a następnie delikatnie wkładaj do gorącego oleju.
• Smaż krewetki przez około 2-3 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
• Wyjmij krewetki z oleju i odsącz na papierowym ręczniku.
4. Podanie:
• Podawaj krewetki w tempurze od razu po usmażeniu, z sosem sojowym lub słodkim sosem chili.
Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace
Czytaj również
Dodaj komentarz
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.
(czytaj więcej)Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
(czytaj więcej)Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Ja, w dniu 29-11-2024 11:05:56 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!