LI Olimpiada Historyczna. Reprezentacja I LO na etapie okręgowym

fot. poow.
Uczniowie Krzywoustego uczestniczyli w zawodach# okręgowych LI Olimpiady Historycznej, które odbyły się w Instytucie Historii i Archiwistyki UMK w Toruniu.
Do drugiego etapu zakwalifikowali się uczniowie z najwyższą punktacją w zawodach szkolnych: Antonina Brzozowska z kl. III humanistycznej, Weronika Mazur z kl. II biologiczno-chemicznej B, Amelia Dąbrowska z kl. III biologiczno-chemicznej A, Klaudiusz Sobczak z kl. II angielsko-geograficznej i Miłosz Łeszyk z kl. II humanistycznej.
Olimpijczycy zmierzyli się z tematami obejmującymi cały zakres wiedzy historycznej na poziomie rozszerzonym. Każdy uczestnik przygotował wypracowanie na wybrany przez siebie temat, poczynając od starożytności po czasy współczesne. Wszyscy wykazali się szczegółową wiedzą z różnych epok i umiejętnością selekcji bardzo rozległego materiału historycznego. Nasi licealiści po raz kolejny zdobyli cenne doświadczenie w rywalizacji naukowej. Opiekunem Tosi, Weroniki i Klaudiusza była Violetta Hejza, a Amelii i Miłosza – Paweł Darul.
Gratulujemy udziału i życzymy dalszych sukcesów w rozwijaniu swoich pasji.
Materiał: Ilona Świder / I Liceum Ogólnokształcącego im. B. Krzywoustego
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria



Czytaj również
- Wspólnie celebrowali wartość rodziny. Wyjątkowy dzień
- Ponownie zawitali do Warszawy. Uczniowie Czwórki i Żeglugi w stolicy
- Spotkanie międzypokoleniowe. Seniorzy zawitali do szkoły
- Uczniowie zaangażowani w akcję. Kolorowy tydzień dobiegł końca
- Uczniowie z wizytą w komendzie. Poznawali specyfikę pracy mundurowych
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.
(czytaj więcej)Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
(czytaj więcej)Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.
(czytaj więcej)