Dziś mamy 3 czerwca 2020, środa, imieniny obchodzą:

26 marca 2020

Muzeum opublikowało drugi odcinek cyklu. Obejrzyj wystawę online

Dostępny jest już drugi odcinek cyklu „Muzeum w czasach zarazy”. Jest to pierwsza część# oprowadzania po wystawie "Od Pierwszego balu do Orkiestry kociej. Dar Fabryki Porcelany AS Ćmielów".

W tym odcinku krótka historia figurek ćmielowskich, widoki ogólne gablot oraz omówienie rzeźb kameralnych: "Pierwszy bal" Eryki Trzewik-Drost; "Foksterier nr 2", "Kotek z piłką" i "Chart" Kazimierza Czuby; "Kotek" Liliany Borenowskiej oraz "Pantera" Mieczysława Naruszewicza. Wystawa prezentowana jest od 14 lutego do 30 marca 2020 r. w Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią, ze względu na epidemię koronawirusa udostępniamy ją na naszym kanale youtube. Film do obejrzenia tutaj.

Materiał: Tomasz Pasieka - dyrektor Muzeum Ziemi Krajeńskiej

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 16 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)