W duchu tradycji i braterstwa. Harcerska uroczystość

fot. powierzone
W niedzielę, 25 maja, w Harcerskiej Stanicy Wodnej #w Rościminie odbyła się uroczystość obrzędowa dla mroteckich drużyn z Hufca ZHP Nakło. Całość poprowadziła Hufcowa Drużyna Wędrownicza Quo Vadis, a wydarzenie zgromadziło liczne grono harcerzy, zuchów, instruktorów i rodziców.
W trakcie wydarzenia swoje Przyrzeczenia Harcerskie złożyli przyszli instruktorzy z 1 Drużyny Nieprzetartego Szlaku "Nasz Dom" działającej przy Warsztacie Terapii Zajęciowej w Mroczy, a także harcerze z 6 PDH Młode Wilki z Mroczy. Nie zabrakło też najmłodszych – Obietnicę Zuchową złożyły zuchy z 5 PGZ Wesołe Wilczki, również z Mroczy. Był to dla nich ważny moment, do którego przygotowywały się od dłuższego czasu.
Podczas uroczystości głos zabrał komendant Hufca – pwd. Adam Dziewiałtowski-Gintoft, który opowiedział gawędę o bohaterstwie – nie tym wielkim z książek, ale codziennym, które każdy z nas może odnaleźć w sobie.
W spotkaniu uczestniczyli również harcerze z 21 PDH Orlęta z Paterka, którzy wspólnie z pozostałymi drużynami tworzyli ciepłą, rodzinną atmosferę. Wędrownicy z Quo Vadis zadbali o harcerską atmosferę, grając na gitarach i zachęcając wszystkich do wspólnego śpiewu.
Po zakończeniu części oficjalnej przyszedł czas na ognisko, pieczenie kiełbasek i poczęstunek z domowymi wypiekami. Była to dobra okazja, by spędzić czas razem – bez pośpiechu, w harcerskim gronie.
Materiał: Michał Stańczyk / Hufiec ZHP Nakło
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria




























Czytaj również
- XV Jarmark św. Wawrzyńca. Mieszkańcy tłumnie odwiedzali targowisko
- Ostatnia w tym roku inwestycja drogowa. Szykuje się remont ulicy
- Biskup pobłogosławił ceremoniarzy, szafarzy i ministrantów. Uroczysta liturgia
- Zapaść w systemie pomocy społecznej. Alarmująca diagnoza
- Wojskowa uroczystość na Rynku. Minęło 20 lat od nadania sztandaru
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Zielone Świątki. Niedziela Zesłania Ducha Świętego

Dzisiaj Zielone Świątki. Kościół katolicki obchodzi #Niedzielę Zesłania Ducha Świętego.
(czytaj więcej)Nie sadź IGO. Postaw na gatunki bezpieczne dla natury

Dzisiaj w naszym mini przewodniku #po świecie bezpiecznego i pięknego ogrodnictwa prezentujemy kolejne, rodzime gatunki, które będą cieszyć Wasze oczy w maju oraz te, których należy za wszelką cenę unikać.
(czytaj więcej)8 czerwca - Dzień Informatyka. Mistrzowie cyfrowego świata

8 czerwca obchodzimy w Polsce Dzień Informatyka# – święto osób, bez których trudno wyobrazić sobie współczesny świat.
(czytaj więcej)