Dziś mamy 11 sierpnia 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

29 listopada 2019

"Jak legalnie zatrudnić pracownika w rolnictwie”. Konferencja w Minikowie

fot. KPODR w Minikowie

fot. KPODR w Minikowie

27 listopada w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w # Minikowie odbyła konferencja pn. „Jak legalnie zatrudnić pracownika w rolnictwie”.

Przybyłych gości przywitała Marta Knop-Kołodziej, Starszy Specjalista ds. podatków i ubezpieczeń z działu ekonomiki i zarządzania gospodarstwem rolnym, która była bezpośrednim organizatorem konferencji. Następie omówiła formy podjęcia działalności, wysokości składek na ubezpieczenie społeczne rolników dla rolnika prowadzącego gospodarstwo rolne oraz dla rolnika prowadzącego działalność gospodarczą.

Dodatkowo omówiła ulgę dla przedsiębiorców, jaką jest mały ZUS oraz możliwość zatrudnienia pracownika na umowę zlecenie.

Kolejnym prelegentem była pani Magdalena Szocik, p.o. Nadinspektora Pracy z Okręgowego Inspektoratu Pracy w Bydgoszczy. Podczas wykładu zaprezentowała podstawowe zagadnienia związane z legalnością zatrudnienia. Przedstawiła rodzaje umów o pracę i możliwość ich rozwiązania uwzględniając okresy zależne od rodzaju umowy, na podstawie której nastąpiło zatrudnienie.

Ostatni wykład przeprowadzony przez pana Gabriela Tyszkiewicza, Starszego Inspektora Pracy z Okręgowego Inspektoratu Pracy w Bydgoszczy dotyczył bezpieczeństwa i higieny pracy.

W  prezentacji uwzględnił zdjęcia przedstawiające nieprawidłowości oraz wypadki przy pracy rolniczej. Na zakończenie wygłosił kilka cennych uwag, które pomogą w zachowaniu bezpieczeństwa oraz odtworzył krótki film dotyczący prawidłowego przechowywania środków ochrony roślin.

Podsumowując, w rolnictwie bardzo ważna jest znajomość przepisów związanych z legalnością zatrudnienia, ale także przestrzeganie dobrych praktyk w pracy, aby uniknąć zdarzeń wypadkowych. 

W gospodarstwach rolnych wypadki zdarzają się częściej niż w innych sektorach gospodarki ze względu na sezonowość produkcji i różnorodność wykonywanych prac. Dlatego należy przeanalizować organizację pracy w swoim gospodarstwie, aby poprawić bezpieczeństwo pracy w codziennych czynnościach gospodarskich i nie popaść w rutynę.

materiał: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie 

Oceń artykuł: 3 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Meble w kolorze Dąb Szary Sonoma / Brązowy Połysk
Meble młodzieżowe systemowe
Fotokubek z łyżeczką i kolorowym wnętrzem
34,90PLN
Meble systemowe w wybarwieniu Dąb Naturalny
Botox i wypełniacze
Produkty instax
od 37,90PLN
Fotokubek z kolorowym uchwytem w kształcie serca
24,90PLN
Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
0

Postaw na grafit. Ciesz się komfortem domu niezależnie od pory roku

Eksperci są zgodni, że jedną z najbardziej opłacalnych inwestycji budowlanych#, która szybko się zwróci, jest termomodernizacja, a okres wakacyjny to świetny moment na jej przeprowadzenie.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Meksyk na talerzu. Poznaj tajniki wyrazistej kuchni meksykańskiej

Meksyk to kraj o bardzo bogatej historii, kulturze, a jego barwny folklor jest rozpoznawalny #na całym świecie. Wszystkie te cechy można również przypisać meksykańskiej kuchni, która w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Decyzja o tym zapadła nie tylko na podstawie wyjątkowych receptur, lecz także ze względu na tradycyjne obrzędy i całą kulturę jedzenia, która powoduje, że każdy meksykański posiłek może zamienić się w huczną uroczystość. Sprawdźcie, co sprawia, że lokalne przepisy stały się światowym fenomenem.

(czytaj więcej)
0

Gry i aplikacje Bezpieczny Przejazd. Sprawdź swoją wiedzę

Wakacyjne podróże ciekawe i bezpieczne z grami i aplikacjami Bezpieczny Przejazd. Dostęp #do informacji demaskujących fake newsy na temat zachowania na przejazdach. Tak PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zachęcają dzieci, młodzież i dorosłych do rozszerzania wiedzy, która zapewni bezpieczne korzystanie z przejazdów kolejowo-drogowych. Działania prowadzone są w ramach kampanii społecznej Bezpieczny Przejazd.

(czytaj więcej)