Dziś mamy 3 czerwca 2020, środa, imieniny obchodzą:

20 sierpnia 2018

Jak długo żyją mieszkańcy kujawsko-pomorskiego? Zobacz statystyki

Od ostatniej dekady ubiegłego stulecia obserwowane jest w Polsce wydłużanie się #przeciętnego trwania życia we wszystkich województwach.

Szczególnie dotyczy to mężczyzn zamieszkałych w województwach: pomorskim, zachodniopomorskim, wielkopolskim, kujawsko-pomorskim i lubelskim, dla których w latach 1990–2017 średnie trwanie życia wydłużyło się co najmniej o 8,3 lata.

Rysunek 1. Wybrane etapy życia kobiet i mężczyzn w województwie kujawsko-pomorskim w 2017 r.

W 2017 r. w województwie kujawsko-pomorskim mężczyźni żyli przeciętnie 74,0 lata, natomiast kobiety 81,0 lat. W porównaniu z 1990 r. trwanie życia wydłużyło się o 8,3 lata dla mężczyzn oraz o 6,4 lata dla kobiet. Nadumieralność mężczyzn w relacji do kobiet jest wyraźnie widoczna we wszystkich województwach. W Kujawsko--Pomorskiem w 2017 r. dysproporcje między przeciętnym trwaniem życia mężczyzn i kobiet były nieco mniejsze wśród mieszkańców miast i wynosiły 6,9 lat (w stosunku do 7,1 lat na wsi).

Nadal utrzymuje się duże regionalne zróżnicowanie przeciętnego trwania życia w Polsce. W 2017 r. najdłużej żyli mężczyźni mieszkający na terenie województwa podkarpackiego (75,6 lat) i małopolskiego (75,4 lat), natomiast najkrócej w województwie łódzkim (71,9 lat) oraz warmińsko-mazurskim (72,9 lat). Wśród kobiet najdłużej żyły kobiety mieszkające w województwie podkarpackim i podlaskim, dożywając tam średnio wieku 82,9 lat, natomiast najkrócej w województwie śląskim i łódzkim – 80,8 i 80,9 lat.

Rysunek 2. Przeciętne trwanie życia według województw w 2017 r.

materiał: Urząd Statystyczny w Bydgoszczy

Oceń artykuł: 4 8

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Drukarka filskalna Novitus DEONe
2290 nettoPLN
Zabieg parafinowy
Szczotki do włosów tytanowe Termix
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Fotokubek z kolorowym uchwytem w kształcie serca
24,90PLN
Wulkanizacja
Szkolenia p.poż.
od 50PLN
Pieczątki Colop
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)