Dziś mamy 23 kwietnia 2024, wtorek, imieniny obchodzą:

25 lipca 2012

Miodowy tort jabłkowy

Człowiek podbierający miód i oganiający się od pszczół - to scenka od wieków aktualna. Najstarsza z nich pochodzi sprzed ok. 15 tys. lat i widnieje na ścianie jaskini w Cuevas de la Avena w Hiszpanii. #

Rodzaj ludzki szybko zakosztował słodyczy miodu i szybko zorientował się, jak nadzwyczaj wartościowy to produkt. Miód mianowicie okazał się lepszym środkiem konserwującym niż niejedna substancja chemiczna. Wyroby spożywcze pochodzenia zwierzęcego nawet po czterech latach przechowywania w miodzie nadal zachowują swą świeżość. Wynika to między innymi z faktu, że drobnoustroje powodujące gnicie pod wpływem miodu giną w czasie od kilku godzin do kilku dni. Przy czym najsilniejsze działanie antybiotyczne mają miody ze spadzi iglastej oraz nektarowe z gryki i lipy. 

Skład:

na ciasto

  • 5 jajek;
  • 200 g miodu;
  • 200 g mąki;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka płynnego masła lub margaryny;

na krem

  • 500 g jabłek papierówek (takich bardziej kwaśnych);
  • 70 g cukru;
  • budyń waniliowy;
  • 1/2 l mleka;
  • 250 ml śmietany kremówki;
  • 1/2 opakowania galaretki z owoców leśnych;

na poncz

  • 1/2 szklanki herbaty;
  • sok z 1/2 cytryny;
  • 50 ml krupnika (likieru miodowego);
  • 2 łyżeczki cukru.

Wykonanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z miodem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na masę z żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę i wszystko razem ostrożnie mieszamy. Na końcu dodajemy płynne letnie masło. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (bądź opcjonalnie wytłuszczamy tylko jej dno), wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. W czasie kiedy piecze się miodowy biszkopt, gotujemy budyń zgodnie z instrukcją. Obrane i drobno pokrojone jabłka przesmażamy z cukrem, do chwili aż utworzą puree. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę. Ostudzony budyń łączymy z jabłkowym puree, tężejącą galaretką i ubitą śmietaną. Przed składaniem tortu przygotowujemy jeszcze poncz, czyli łączymy wszystkie wyżej wymienione jego składniki. Upieczony tort przekrawamy na trzy części i każdy jego krążek nasączamy ponczem. Następnie przekładamy biszkopt jabłkowym kremem. Wierzch i boki tortu możemy jeszcze dodatkowo pokryć bitą śmietaną.

Oceń artykuł: 602 481

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Balustrady Bramy Ogrodzenia
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Rozliczenia ZUS
od 50PLN
Szkolenia bhp wstępne
od 30PLN
Budowa magazynów
Instrukcja bezpieczeństwa pożarowego
od 500PLN
Szkolenia p.poż.
od 50PLN
0

Kolejna wędrówka wzdłuż rzeki Noteć. Trasa nie będzie trudna

Zapraszam na wędrówkę z cyklu# "Po bezdrożach".

(czytaj więcej)
0

Rocznica powstania w gettcie warszawskim. Heroiczna walka

Dzisiaj, 19 kwietnia przypada# 81. rocznica powstania w getcie warszawskim.

(czytaj więcej)
0

Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport

Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.

(czytaj więcej)
0

Kwiecień plecień. Poranne opady śniegu zaskoczyły mieszkańców

W kcyńskiej gminie dziś rano #padał śnieg z deszczem i to dość intensywnie. Za oknem przez kilkanaście minut panowała iście zimowa aura.

(czytaj więcej)