Dziś mamy 3 czerwca 2020, środa, imieniny obchodzą:

15 lipca 2019

Delegacja mundurowa ZSP w Licheniu. Duża wartość uroczystości

fot. pow.

fot. pow.

Dnia 13 lipca 2019 roku na zaproszenie Prezesa Okręgowego Zarządu Związku Represjonowanych # Politycznie Żołnierzy Górników w Bydgoszczy Bolesława Karandyszowskiego, uczestniczyliśmy w XIX Ogólnopolskiej Pielgrzymce Żołnierzy Górników i ich Rodzin do Sanktuarium NMP w Licheniu.

Pielgrzymka ta miała szczególną wartość, w tym roku obchodzona była z racji 70. rocznicy powołania Wojskowych Górniczych Batalionów Pracy.

Biorąc czynny udział w tej patriotyczno-religijnej uroczystości wraz ze sztandarem szkoły podkreśliliśmy tym samym akcent współdziałania organizacji kombatanckiej z naszą młodzieżą szkolną m.in. we właściwym kształtowaniu jej postaw.

Mogli oni spotkać się z żyjącymi jeszcze byłymi żołnierzami górnikami i zapoznać się osobiście z tym niezbyt chlubnym okresem historii naszego Państwa. Pielgrzymka była dwudniowa, my uczestniczyliśmy w jej drugim dniu, tj. w uroczystości patriotyczno-religijnej przy Pomniku „Wotum” Żołnierzy Górników,  następnie w intencyjnej, koncelebrowanej Mszy św. w Bazylice Licheńskiej.

Dziękujemy za zaproszenie, udział był dla nas zaszczytem i wyjątkowym przeżyciem. ZSP im. prof. Emila Chroboczka w Szubinie współpracuje od 2014 roku z mieszkańcem Szubina, z wiceprezesem związku kpt. nie podl. ob. służby wojskowej Stanisławem Jackiewiczem. Jak przystało na okrągły Jubileusz, obchody te przeprowadzono zgodnie z ceremoniałem wojskowym nadając im tym samym podniosły poziom.

Uświetnili je żołnierze z 1 Pomorskiej Brygady Logistycznej w Bydgoszczy wystawiając m.in. wojskową asystę honorową, tj. wartę przy Pomniku, Poczet Sztandarowy 1 batalionu dowodzenia i zabezpieczenia oraz pododdział honorowy. Ponadto byli muzycy z Orkiestry Wojskowej z Bydgoszczy. Przy Pomniku „Wotum” odczytany został Apel Pamięci, oddana salwa honorowa i złożono kwiaty.

ZSP Szubin w imieniu jej dyrektor Alicji Jaśkowiak oraz całej społeczności szkolnej w tym dniu wakacyjnym reprezentowali uczniowie kadeci klasy wojskowej IITL:  Klaudia Pozorska, Damian Klimek i Szymon Rutkowski, wchodzący w skład Pocztu Sztandarowego szkoły oraz wychowawca klasy mjr rez. Jarosław Odrobiński. Delegację uzupełniła była uczennica klasy Marta Konopa.

materiał: mjr rez. Jarosław Odrobiński

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 1 51

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)