Koleją do Ciechocinka. Połączenie jeszcze w tym roku

fot. Tomasz Czachorowski
W obecności wicemarszałek Anety Jędrzejewskiej 21 marca zostanie # podpisania umowa między spółką PKP Polskie Linie Kolejowe a wykonawcą inwestycji na modernizację siedmiokilometrowego odcinka linii kolejowej z Aleksandrowa Kujawskiego do Ciechocinka.
Prace modernizacyjne rozpoczną się niezwłocznie. Równocześnie samorząd województwa, który jest organizatorem pasażerskich przewozów kolejowych w regionie, przystąpił do wyłonienia obsługującego tę linię przewoźnika. Przejazdy do naszego najsłynniejszego uzdrowiska uruchomimy już w grudniu.
Gruntowna modernizacja infrastruktury kolejowej jest warunkiem do uruchomienia połączeń na tej nieużywanej od kilkunastu lat linii. Inwestycja umożliwi przejazd pociągów z prędkością 120 km na godzinę. Prace obejmują również przebudowę przejazdów kolejowo-drogowych, odnowienie peronów w Ciechocinku, Aleksandrowie i Odolionie oraz modernizację urządzeń sterowania ruchem i sieci trakcyjnej. Koszt wyniesie 25 mln złotych.
- Z inicjatywy samorządu województwa do rozkładu jazdy po 14 latach wracają połączenia z Ciechocinkiem. Jestem przekonany, że termin inauguracji przejazdów z pewnością zostanie dotrzymany. Do Ciechocinka będzie kursować najnowocześniejszy tabor, jakim dysponujemy – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.
Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego na finansowanie połączeń kolejowych na trasie Bydgoszcz-Toruń-Otłoczyn-Ciechocinek w latach 2025–2030 przeznacza 30 milionów złotych.
Wyłoniony w przetargu przewoźnik od 14 grudnia zapewni kursy minimum ośmiu par pociągów z Ciechocinka do Aleksandrowa Kujawskiego. Pociągi będą klimatyzowane, nowoczesne i przystosowane do przewozu rowerów.
Za przejazd na tej trasie osoby powyżej 65. roku życia zapłacą jedynie 4 złote, a w pierwszym miesiącu kursowania wszyscy pasażerowie tylko symboliczną złotówkę.
materiał: Beata Krzemińska rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.
(czytaj więcej)Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
(czytaj więcej)Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!