Dziś mamy 11 czerwca 2025, środa, imieniny obchodzą:

07 czerwca 2025

Światowy Dzień Mięsa. Różne programy wsparcia dla producentów

fot. freepik

fot. freepik

O ustanowieniu 6 czerwca Światowym Dniem Mięsa #polskie i zagraniczne organizacje branżowe zdecydowały podczas kongresu, który odbył się pod koniec października ubiegłego roku w Warszawie. To święto obchodzimy zatem po raz pierwszy. Nie możemy o nim nie pamiętać w Polsce, która jest w sektorze mięsnym ważnym graczem na arenie międzynarodowej.

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach różnych programów wspiera producentów mięsa. Specjalne dofinansowanie skierowane jest do tych, którzy produkują żywność najwyższej jakości. Np. w ramach dopłat bezpośrednich, a konkretnie ekoschematu Dobrostan zwierząt – więcej informacji, o dodatkowe środki mogą się starać hodowcy przestrzegający zasad systemu QMP lub QAFP. Ten pierwszy, czyli Quality Meat Program, dotyczy bydła, natomiast Quality Assurance for Food Products odnosi się w tym przypadku do produkcji trzody chlewnej i drobiu.

By móc otrzymać wsparcie, trzeba mieć odpowiednie certyfikaty. Na liście fachowych jednostek, które je wydają, są: BIOCERT MAŁOPOLSKA, Centrum Jakości AgroEko, COBICO, eCO2, Kiwa COBICO, Krajowe Centrum Badań i Certyfikacji „Gwarantowana Jakość”, “PNG”, TÜV SÜD Polska.

Źródło: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

 

Oceń artykuł: 5 9

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Rejestracja BDO
500PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Zezwolenie na transport odpadów
od 2000PLN
0

Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!

(czytaj więcej)
0

Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.

(czytaj więcej)
0

Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.

(czytaj więcej)
0

Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.

(czytaj więcej)