Dziś mamy 6 czerwca 2020, sobota, imieniny obchodzą:

22 maja 2020

Bezpieczeństwo pieszych wzięte pod lupę. Działania prowadziła „drogówka”

Wczoraj (21.05.20) na drogach powiatu nakielskiego policjanci referatu ruchu drogowego #prowadzili działania pn.: „NURD”, których celem nadrzędnym było bezpieczeństwo pieszych. Mundurowi sprawdzali zachowanie kierowców wobec pieszych, ale też jak do przepisów stosują się piesi.

Podczas wczorajszych (21.05.20) działań prewencyjnych „NURD – Niechronieni uczestnicy ruchu drogowego” na drogach powiatu nakielskiego pracowało 10 mundurowych z referatu ruchu drogowego. Przez całą służbę mundurowi szczególną uwagę zwracali na zachowanie kierowców wobec pieszych oraz sprawdzali, jak do przepisów prawa o ruchu drogowym stosują się piesi.

Sprawdzane były przede wszystkim miejsca, które są niebezpieczne dla pieszych. Mundurowi zwracali uwagę na przejścia dla pieszych oraz rejony skrzyżowań, gdzie piesi przechodzą przez jezdnię.

Policjanci sprawdzali również zachowanie pieszych, czy przechodzą oni w miejscach do tego wyznaczonych i czy swoim zachowaniem nie powodują zagrożenia bezpieczeństwa.

Mundurowi zwracali też uwagę na przestrzeganie pozostałych przepisów drogowych. Podczas trwania działań policjanci ujawnili łącznie 52 wykroczenia, z czego aż 51 popełnili kierowcy. Ci, którzy złamali przepisy musieli liczyć się z konsekwencjami prawnymi. Nałożono 30 mandatów, 22 osoby zostały pouczone.

Policjanci zatrzymali też 3 dowody rejestracyjne od kontrolowanych aut i jeden blankiet prawa jazdy. Przeprowadzone działania miały na celu poprawę bezpieczeństwa użytkowników dróg, szczególnie tych najmniej chronionych.

Materiał: podkom. Justyna Andrzejewska Oficer prasowy KPP Nakło nad Notecią

Oceń artykuł: 1 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Kasa fiskalna ONLINE FAREX PRO300
1299PLN PROMOCJAPLN
Test amortyzatorów
Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Elewacje
Przeglądy gaśnic
od 50PLN
Zabieg parafinowy
Meble systemowe w wybarwieniu Dąb Naturalny
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)