Dziś mamy 26 maja 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

03 stycznia 2020

,,Umilkły brawa i głosy…”. Odeszła nakielska poetka Bożena Jankowska

fot. archiwum

fot. archiwum

Ze smutkiem zawiadamiam, iż w dniu 31.12.2019r. odeszła do wieczności Ś.P. #Bożena Jankowska, nakielska poetka, autorka sześciu wydanych tomików poezji.

Dwa ostatnie tomiki wydane były przy współpracy z Urzędem Miasta i Gminy Nakło nad Notecią pod patronatem Burmistrza Sławomira Napierały (przyp. Jestem.; Wiersze znad Brdy, Warty, Noteci dla dużych i małych dzieci.). Pani Bożena zdążyła w grudniu 2019 r. ukończyć swój – jak się wyraziła – ostatni tomik poezji BYŁAM. Tomik ten miał być swoistym wyrazem pożegnania poetki z tym wymiarem rzeczywistości – i też takim w tych okolicznościach się stał.

Pożegnała się słowami:

,,Umilkły brawa i głosy
Zgasły światła ramp
Obok życie się toczy
Poeta został sam.”

cyt. z nieopublikowanego tomiku wierszy BYŁAM

Pogrzeb Pani Bożeny Jankowskiej odbędzie się w dniu 8 stycznia 2020 roku w Gostyniu.

materiał: Ewa Kistowska Dyrektor DPS w Nakle

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie.

Oceń artykuł: 12 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)